Глинени плочки съдържат подробности за изгубен“ ханаански език . Две

...
Глинени плочки съдържат подробности за изгубен“ ханаански език . Две
Коментари Харесай

Глинени плочки съдържат подробности за „изгубен“ ханаански език

Глинени плочки съдържат детайлности за „ загубен “ ханаански език. Две антични глинени плочки, открити в Ирак и покрити от горе до долу с клинописно писмо, съдържат детайлности за „ загубен “ ханаански език, който има забележителни прилики с античния иврит.

Плочите, за които се счита, че са на близо 4000 години, съдържат изречения на съвсем непознатия език на аморейския народ, който в началото е бил в Ханаан – област, която в този момент се намира в Сирия, Израел и Йордания, – само че който по-късно основава царство в Месопотамия.

Всъщност плочите са сходни на известния Розетски камък, на който има надпис на един прочут език (старогръцки) паралелно с две незнайни писмености (йероглифи и демотическа писменост). В този случай известни акадски изречения оказват помощ на откривателите да четат аморейски.

„ Познанията ни за аморейски бяха толкоз жалки, че някои специалисти се съмняваха дали въобще съществува подобен език “, споделят откривателите Манфред Креберник и Андрю Джордж пред Live Science. Но „ плочките вземат решение този въпрос, като демонстрират, че езикът е изцяло друг от акадския “. Креберник, професор и началник на античните близкоизточни проучвания в университета в Йена (Германия), и Джордж, почетен професор по вавилонска литература в Училището по ориенталски и африкански проучвания на Лондонския университет, са разгласили своето проучване, описващо плочките, в последния брой на френското списание Revue d’assyriologie et d’archéologie orientale (Journal of Assyriology and Oriental Archaeology).

Изгубеният език

Двете аморейско-акадски плочки са открити в Ирак преди към 30 години, евентуално по време на войната сред Иран и Ирак (1980 – 1988), като попаднали в сбирка в Съединени американски щати. Нищо друго не се знае за тях и не е известно дали са били законно изнесени от Ирак. Креберник и Джордж почнали да ги учат през 2016 година

Анализирайки граматиката и речника на мистериозния език, те открили, че той принадлежи към западносемитското семейство езици, което включва също иврит (сега се приказва в Израел) и арамейски, който в миналото е бил необятно публикуван в целия район, само че в този момент се приказва единствено в няколко разпръснати общности в Близкия изток. След като открили приликите сред мистериозния език и дребното, което се знае за аморейския, Креберник и Джордж открили, че те са идентични и че плочките разказват аморейски изречения на акцент на акадския.

Разказът за аморейския език в плочките е изненадващо обстоен. „ Двете плочки усилват доста познанията ни за амореите, защото съдържат освен нови думи, само че и цялостни фрази, и по подобен метод демонстрират нов речник и граматика “, споделят откривателите. Изписването на плочките може да е дело на говорещ акадски вавилонски писар или чирак като „ неподготвено упражнение, подбудено от интелектуално любознание “, прибавят създателите. Според Йорам Коен, доцент по асириология в Университета в Тел Авив (Израел), който не е взел участие в проучването, плочите, наподобява, са нещо като „ туристически справочник “ за античните говорещи акадски, нужни за проучване на аморейски език.

Един незабравим откъс е лист на аморейските богове, който ги съпоставя със съответните месопотамски богове, а различен откъс дава детайлности за приветствени изречения. „ Има изречения за образуване на общо хранене, за осъществяване на жертвоприношение, за благославяне на държател – отбелязва Коен. – Има даже нещо като любовна песен… Те в действителност обгръщат цялата сфера на живота. “

Много от аморейските изречения на плочките са сходни на изречения на иврит, като „ налей ни вино “ – „ ia -a -a -nam si -qí-ni -a -ti “ на аморейски и „ yeinam shiqiniti “ на иврит – макар че най-ранната известна книжовност на иврит е от към 1000 години по-късно, споделя Коен. „ Това удължава времето, когато тези [западносемитски] езици са документирани. Лингвистите към този момент могат да изследват какви промени са претърпели тези езици през вековете “, изяснява той.

Първоначално акадският е бил езикът на ранния месопотамски град Акад (известен също като Агаде) от III хилядолетие пр.н.е., само че е станал необятно публикуван в целия район през по-късните епохи и култури, в това число вавилонската цивилизация от към XIX до VI век пр.н.е.

Много от глинените плочки с античното клинописно писмо – една от най-ранните форми на писане, са били написани на акадски и задълбоченото схващане на езика е било основна част от образованието в Месопотамия повече от хиляда години.

Глинени плочки съдържат детайлности за „ загубен “ ханаански език

Израел обмисля военна помощ за Украйна

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР