Гледан по-отдалеч изглежда като модернистичен полилей. Или като събрани на

...
Гледан по-отдалеч изглежда като модернистичен полилей. Или като събрани на
Коментари Харесай

Ето как изглежда квантовият компютър

Гледан по-отдалеч наподобява като напредничав полилей. Или като събрани на едно място цилиндри и жички, завършващи в края с дребен железен цилиндър. Всъщност това е един от най-софистицираните квантови компютри правени до момента.

Процесорът му има мощ от 50 квантови бита или qubits, които обработват дилемите по (потенциално) революционен метод.

Информацията създавана и съхранявана в естествените компютри се отбелязва със серии от единици и нули. Qubits могат да показват и двете стойности по едно и също време (възможност известна като суперпозиция), което значи, че квантов компютър може теоретично да тества двете по едно и също време. Добавете още qubits и тази сложна за поверие изчислителна мощ се усилва.

През ноември предходната година IBM показа първия квантов компютър с 50 qubits в света. Той е ситуиран в лаборатория, в великански бял калъф, с помпи, които да поддържат нужната за работата му температура и няколко обичайни компютри, които да подкрепят ръководство на дилемите или логаритмите, които се предизвикват.

На CES (високотехнологичното ревю в Лас Вегас) тази година, компанията донесе и вътрешностите на супер компютъра – кабелите и тръбите, нужни за изпращане на сигнали към чипа и за поддържане на охлаждането на системата, тъй че присъстващите биха могли по-добре да схванат по какъв начин работи квантовият компютър.

Най-голямото предизвикателство, съгласно вицепрезидента на IBM за научни проучвания Джефри Уелсър, е изолирането на чипа от нежелателен „ звук “. Това включва електрически, магнитен и термичен звук. Например единствено температурата на помещението в което се намира, може да направи цялата машина безполезна. Тук идва ролята на упоменатите помпи.

От горе до долу системата последователно се охлажда от четири температурни нива с течен хелий, като най-после, вътре в цилиндъра, доближава до 10 милионни от безспорната нула по Келвин. В същото време проводниците носят радиочестотни сигнали до чипа. Те се разказват върху qubits, изпълнявайки всяка стратегия, която изследователският екип желае да извърши. Кабелите са проектирани по този начин, че да не се позволяват никакви външни шумове, в това число топлинна сила, които да се транспортират до чипа на квантовия компютър.

Много от специалистите допускаха, че 50-qubit система може да реализира „ квантово превъзходство “. Терминът се отнася досега, в който квантов компютър ще е в положение да надминава обичайна компютърна система или да извърши задача, която при обичайните компютри е невъзможна. Проблемът обаче е, че квантовите компютри са съвместими единствено с избрани логаритми. Те са подобаващи за квантовата химия да вземем за пример и материалните симулации. Но е малко евентуално в миналото да употребявате квантов компютър, да вземем за пример с цел да завършите презентация в PowerPoint.

„ Светът не е типичен, той е квантов, по тази причина в случай че желаете да го симулирате, имате потребност от квантов компютър “, сподели Уелсър пред списание Engadget.

Изследователите към този момент са провели опити с квантовите компютри. Учените от IBM са съумели да симулират берилиевия хидрид (BeH2) на квантов процесор със седем qubits през септември предходната година. Но критиците желаят да видят квантов компютър, който да реализира нещо по-осезаемо, което е по-смислено за всекидневния консуматор. Но този ден, за жалост, към момента евентуално е надалеч.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР