Гледаме най-важния закон, от чийто решения зависи животът на всяко

...
Гледаме най-важния закон, от чийто решения зависи животът на всяко
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Този бюджет е мехлем за политическия елит и удар по българския народ

Гледаме най-важния закон, от чийто решения зависи животът на всяко българско семейство. Това, което ще се случи през днешния ден, ще влезе във всеки дом през идната 2019 година Но ръководещото болшинство ще гласоподава Закона за бюджета за 2019 година без нито едно изявление – правете си изводите за какво е по този начин. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия от трибуната на националното заседание, оповестиха от партията.

Ние освен ще създадем разбор на техния бюджет, ще използваме опцията и дребното време, което имаме, да кажем няколко думи за алтернативата и допустима ли е тя. До в този момент сътрудниците приказваха с числата, причините на финансите, икономическата логичност и процесите. Бих желала да погледнем на бюджета по различен метод – една друга позиция, през проблемите, които българите сочат за най-важни за тях и по какъв начин бюджетът на държавното управление ги взема решение или не ги взема решение, по какъв начин алтернативата на Българска социалистическа партия ги взема решение или не.

По доста критерии ще се позовавам на самостоятелни източници, не политически, поради обективността. Най-важни за хората и за България са демографската злополука, неприятното качество на опазването на здравето и неговата недостижимост, образованието, което не дава отговор на потребностите на бизнеса и на стопанската система, бедността и неравенствата. Да забележим дали се пробват ръководещите да вземат решение тези въпроси и по какъв начин. Ясно е, че с цел да се решат, на първо място би трябвало да има стопанска система, напредък, произвеждане и вложения. Г-н Горанов и всички от ръководещите в последните седмици настояват какъв брой добър стопански напредък има, каква хубава прогноза има за идващите година. Разбира се, числата не дават отговор на това.

През 2017 година техният стопански напредък, заложен в бюджета, е 3.8%. През 2020 година ще бъде 3.5%. Вие си правете извода дали това е възходящ стопански напредък или противоположното. Националният статистически институт споделя, че българите правят оценка, че икономическата обстановка в страната се утежнява. Притеснява ги инфлацията и споделят, че потребителското доверие пада с 3,2 пункта, единствено от юли до октомври, като наклонността е сходна и в градовете, и в селата. Според нея отчетът на Национален статистически институт дава оценка освен за заложеното в бюджета, а и за стабилността през 2018 година Този отчет дава оценка освен на това, което държавното управление предлага за 2019 година, а на постоянния и сериозен стопански напредък, който са имали през 2018 година

Г-н Горанов сподели в своето изявление, че залагат на развиването на вложенията, както за тази, по този начин и за идната година. Ще се базира на разбор на Българската стопанска камара, т.е. на българския бизнес, който споделя единствено преди месец, че за обсъждания 10-годишен интервал (това е ръководството на Бойко Борисов), директните задгранични вложения са намалели 10 пъти в безспорна стойност и 14 пъти, като % от Брутният вътрешен продукт. Прогнозите за 2019 година и 2020 година не са по-добри от тази констатация, с изключение на една, а тя е следната: доста огромна част от тези вложения съставляват парите, които работят в чужбина и ги изпращат на фамилиите си в България. Ако министърът каже изречението: разчитаме на вложения, с цел да има стопанска система и напредък през 2019г., базирайки се на този разбор, той споделя: разчитаме на българите, които работят в чужбина да обезпечат стопанската система и растежа на българската страна, вместо държавното управление, като си внасят парите, които изкарват там, тук, в България. Това би било обективно. Ето това е растежът на вложенията и на икономическия напредък.

В обръщението министърът сподели конкурентоспособност на българската стопанска система и какъв брой залагат на това. Световен стопански конгрес за 2018 година, който изследва конкурентоспособност на 100 и няколко страни, България е на 51 място, дружно с Уругвай и Бахрейн. И да приключа с тези макроикономически индикатори, само че да слага един въпрос – в това време, в което страната не подсигурява условия, нито за основни задгранични вложения, нито за напредък вследствие на произвеждане и на стопанска система, страната и идната година ще продължи, посредством държавното управление на Борисов – 3, ще продължи да разграбва останалите печеливши държавни активи в стопанската система на страната. Конкретно като даде Летище „ София “ на концесия, при условия, които няма да разясня в този момент.

Обръщам се към Обединени патриоти. Уважаеми сътрудници, все се позовавате на стратегии за ръководство, на предизборни стратегии. Няма ли да ви се разтреперят ръцете, като натиснете копчето, с което в този момент ще позволите държавното управление на Борисов следващата година да даде на концесия най-важният стратегически обект от националната сигурност на България. Къде сте, господин Волен Сидеров, който от тази естрада искахте от господин Валери Симеонов проверка на всички концесии, прекъсване на тези концесии? Това е политиката на Борисов и Обединени патриоти, които извършват програмата на обединението.

След стопанската система, на второ място е демографската злополука, съгласно хората. Как този бюджет на държавното управление подкрепя превъзмогването на демографската рецесия? Никак! Една мярка няма. Ето по какъв начин най-социалният бюджет работи за демографската злополука – замразяват компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години, замразяват месечните помощи за деца, замразяват еднократната помощ при бременност, замразяват еднократната помощ при раждане, същото е при раждане на близнаци, същото е при осиновяване на дете, заледяване на помощта за майките-студенти, заледяване на еднократната помощ за първокласник, заледяване на обезпечения най-малък приход и още 7 такива обществени заплащания, насочени към млади фамилии. Всичко е замразено в другояче най-социалния бюджет, който е насочен за бори демографската рецесия.

Съжалявам, че не чуха гласа на разсъдъка, алтернативата и Българска социалистическа партия и не одобриха нито фамилното подоходно облагане, нито помощта за второ дете, което предлагаме от 6400 лева, нито безплатните учебници за деца до 12 клас и редица ограничения, които предложихме в нашия различен бюджет. Сега това е работа на ръководещите, наша ще бъде тази политика ще стане факт, когато спечелим избори и управляваме страната. Важно е, че алтернативата я има и че това, което вършат не е безалтернативно.

Следващ проблем съгласно българските жители е опазване на здравето – неприятно качество и недостижимост. Управляващите се хвалит, че дават 500 млн. лева в опазването на здравето и това също е детайл от най-социалния бюджет. Може ли някой да излезе и да ми изясни какъв ще бъде резултатът от това нарастване. Изчислен ли е този резултат в следните посоки: тези пари ще понижат ли доплащанията, които всеки българин прави, когато отиде на доктор? Да кажат: страната и държавното управление даваме 500 млн.лв., само че хората, като отидат на доктор, към този момент няма да ги карат да заплащат нито на маса, нито под маса. Нищо сходно няма в тази политика и този бюджет. Тези пари, които наливат там, ще понижат ли цените на медикаментите? Не. Тези пари ще обезпечат ли незабавна помощ и болница на майката от Свищов, която би трябвало да роди детето си, като пътува до Велико Търново? Не. Ще има ли повече лекари и медицински сестри, които липсват по градове и села в страната? Не. Тогава какво вършат, тъй като хората питат – ще имаме ли доктор, болница, ще са скъпи ли медикаментите. Нищо не вършат с този най-социален бюджет, тъй като не вземат решение нито един от тези действителни проблеми. И не одобриха още веднъж гласа на алтернативата – най-малко да понижим Данък добавена стойност на медикаментите, да създадем районно систематизиране на болнична и доболнична помощ и други. Следващият проблем е беднотия, неравенства и приходи.

Социалният бюджет какво прави в следната обстановка: 1 660 000 работещи души, които заявяват приход приблизително до 510 лева на месец. 53% от заетите изкарват чисто не повече от 460 лева, след удържане на налози и осигуровки. До 1000 лева получават 811 000 души в България. И да не не преставам с пенсионерите, тези работещи и младите, над 2.5 млн. живеят на прага на бедността. 8 000 души си изписват дял 7 милиарда лева в България. Как тъкмо Бюджет 2019 взема решение казусът с неравенствата? Ето по какъв начин: усилват пенсиите с близо 5% и то от първи юли, в случай, че от дълго време цената на вода, парно, газ, ток, самун, мляко, са увеличени на 5%. Увеличават заплатите на администрацията с 10% и минималната заплата с 50 лева И споделят, че дават 900 млн. лева за обществени потребности. Браво, а за какво не кажат какъв брой милиарда ще вземат посредством нови налози и нарастване на старите налози, осигуровки и акцизи – 1.5 милиарда лева Прибирате ги от най-бедните и слабите с налога върху старите коли, който гласоподаваха. С таксите върху облеклата втора ръка, който гласоподаваха.

С увеличение на минималния застрахователен предел на аграрни производители и на тютюнопроизводители. От там ще вземат множеството пари. Този бюджет има ли една стъпка най-малко за превъзмогване на неравенствата в България? И отново няма никаква чуваемост и разсъдък за алтернативата – напредничав налог, фамилно подоходно облагане, налог върху дивидентите. Всичко се отхвърля, нищо не се приема. Но алтернативата я има. По тематиката приходи още веднъж се обръщам към Обединени патриоти да ги запитвам: къде е 300 лева пенсия и 1500 лева заплата? Защото господин Горанов твърди, че имаме ниски налози, макар че ГЕРБ усилват налозите, назад на програмата им, и че тези ниски налози ще докарат вложения – нищо сходно.

Виждате, че вложенията се отдръпват. До края на мандата остават още няколко месеца, а в този момент одобряваме бюджет за цялата 2019 година Най-много ме нервира неравенството сред политическия хайлайф и народ. Не толкоз сред тези 2.5 млн. и тези 7 хиляди души. Не го споделям за първи път и съм поредна в това. Г-н Горанов, желая да излезете и да кажете на трибуната – минималната заплата следващата година ще се увеличи с 50 лева на хората, а на администрацията с 10%. Искам да ми кажете с какъв брой ще се покачат заплатите на депутати, министри, министър председател, президент, омбудсман, КЕВР, съдии във Висш съдебен съвет и Върховен касационен съд? И да ми дадете стопански, тъй като когато на работещите би трябвало да вдигнем заплатата, търсим продуктивност на труда. А на политическия хайлайф подвигаме заплатите автоматизирано, без продуктивност на труда. Няма да подкрепим този бюджет, тъй като е бюджет на застоя в стопанската система. Защото е бюджет на увеличените налози на небогати хора. Защото е бюджет на обърканост и без вяра, който не дава вероятност. Защото е бюджет единствено за оцеляване на държавното управление и е бюджет, който е мас за политическия и икономическия хайлайф и следващия удар по българския народ.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР