Глазгоу. Учени от Факултета по компютърни науки към Университета в

...
Глазгоу. Учени от Факултета по компютърни науки към Университета в
Коментари Харесай

The Guardian: Във Великобритания създадоха прототип на телефон за кучета

Глазгоу. Учени от Факултета по компютърни науки към Университета в Глазгоу, Шотландия, сътвориха първообраз на телефон за кучета, оповестява английският вестник The Guardian , като прецизира, че резултатуте от тестванията са показани на формалната интернет страница на научната организация.

Системата, наречена DogPhone, разрешава на животните да провеждаъ видео диалози със притежателите си през интернет.

„ Когато създавах устройството, преследвах задачата да трансформира кучето от въздържан обект в деен консуматор на технология, независимо решавайки по кое време, къде и по какъв начин да се обади на стопанина си “, означи разработчикът на системата Илена Хирски-Дъглас.

При проектирането на устройството на учения са помогнали сътрудници от финландския университет Аалто. Прототипът е тестван върху Зак, домашният любим на Хирски-Дъглас. Първо, на животното е било показано няколко пъти по какъв начин повдигането на устройство (мека топка с акселерометър, подложен вътре) задейства видеообаждане до стопанина му. След това в продължение на три месеца се следи държанието на кучето при взаимоотношение със системата.

Според разработчиците резултатите са посочили известна успеваемост на устройството: по време на видео диалози кучето разпознавало притежателя, носело е играчки до екрана, с които нормално играят дружно. В същото време бяха маркирани и „ инцидентни “ позвънявания. „ Разбира се, невероятно е да се каже сигурно, че Зак е наясно с причинно-следствената връзка сред повдигането на топката и започването на видеообаждането “, призна ученият.

Създателите на системата DogPhone считат, че тяхната система ще бъде изключително потребна в края на пандемията, когато доста притежатели на домашни любимци ще би трябвало да пресечен режима си на работа от у дома. Според разработчиците устройството ще помогне на животните да се оправят по-добре със напрежението, породен от отсъствието на стопаните им вкъщи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР