Главоболие, гадене, сухота в устата – това са симптоми, познати

...
Главоболие, гадене, сухота в устата – това са симптоми, познати
Коментари Харесай

Кое и как помага в борбата с махмурлука?

Главоболие, гадене, сухота в устата – това са признаци, познати на всеки злоупотребил с алкохола. Все още не е напълно известно по какъв начин се развива махмурлукът. Няма надеждни патофизиологични модели, няма и медикаменти, които дейно да отстраняват мъчителните чувства. Но пък са известни голям брой средства от националната медицина. Доколко те са резултатни и от какво в последна сметка зависи силата на махмурлука?

Дозата е най-важна

„ Носи на врата си венец от листа на разклонена даная и главоболието от препиване ще мине “, поучава незнаен създател върху античен папирус, открит покрай Оксиринх в Египет.

Учените не са уверени в изгодата от растението с името даная, само че към този момент е ясно, че порядъкът, в който се поемат напитките, не играе никаква роля върху синдрома на махмурлука. Изследователи в германия са провели серия от опити и са сравнили силата на махмурлука когато първо се пие бира, след това вино, както и в противоположния вид.

За този опит 90 доброволци на възраст сред 19 и 40 години били разграничени на три групи. В първата участниците са пили бира преди виното, във втората – бира, а по-късно вино. Членовете на третата, така наречен контролна група, са пробвали единствено една от препоръчаните алкохолни питиета. След седмица опитът бил още един, само че този път доброволците сменили местата си – първите пили вино преди бирата, а вторите – вино след пивото.

Всеки от участниците в проучването, които смесвали разнообразни типове алкохолни питиета, на избран стадий изпивал приблизително 1,3 л бира и 0,6-0,7 л вино. В контролната група използването била надлежно 2,6 л и 1,2 литра за бирата и виното. Силата на махмурлука била оценена по няколко признака, в това число главоболие, гадене, жадност.

Станало ясно, че утринното положение след вечерно алкохолно развлечение не зависи от последователността на напитките или смесването им. Значение имало единствено количеството на изпития алкохол. При това дамите се оплаквали от по-силен махмурлук спрямо мъжете.

Генетиката против алкохола

„ Степента на махмурлука зависи от това, което човек пие, изключително в случай че става дума за мръсен алкохол, в който с изключение на етилов алкохол има и по-токсични, като бутиловия и пропиловия спиртове. Те усилват интоксикацията на организма в пъти. Синдромът на махмурлука може да се утежни и за сметка на спомагателни артикули, които се употребяват при производството на алкохол. Например в случай че поемете прекалено много бира, то цинкът (използван за ликвидиране на напитката) ще окаже токсично влияние върху черния дроб “, оповестява пред РИА Новости психиатърът и нарколог Юрий Вялба.

По думите на специалиста по-тежко понасят положението на махмурлук тези, в чиито организъм липса особеният фермент алдехиддехидрогеназа, играещ значима роля в цикъла на преправка на алкохола. Такива са да вземем за пример хората с азиатски корени. Сред европейците дефицитът на упоменатия фермент е едвам при 3% от популацията, при руснаците – 6 на 100.

„ Когато човек със усложнен транспорт на алкохол поема нещо спиртно при него много бързо настава интоксикация, а по-късно алкохолът дълго не може да се изхвърли от организма. Разрушават се кафези на основния мозък, на вътрешни органи и, несъмнено, синдромът на махмурлука се демонстрира по-интензивно, по-злокачествено “, прецизира докторът.

За да не те боли глава на сутринта

Мнението на австралийски откриватели е, че пагубното влияние на алкохола върху организма може да се понижи благодарение на електролити – минерали, употребявани при производството на актуалните спортни питиета. Те задържат течностите в организма и попречват обезводняването. А то е един от главните причинители на махмурлук.

Друг метод е да се поема мазна храна дружно със спирта, което понижава преработката на алкохола в организма, твърди Юрий Вялба. Но това пък не се предлага на хората с проблеми с жлъчката и/или черния дроб.

А в случай че не можете да избегнете махмурлука по различен метод, постоянно можете да прибегнете до познати нам форми на солен разтвор – под формата на саламура за туршии или зелев сок, или мощно осолена храна и прочие някои назовават това „ разсол “.

Разсолът преди всичко възвръща водно-соления баланс. Второ негово преимущество се открива при „ водата “ от буркана с кисели краставички. В този тип саламура има копър. Неговите семена облекчават признаците на алкохолна интоксикация. Не на последно място разсолът има мощно пикочогонно деяние и по този начин бързо извежда алкохола от организма. Изобщо, с цел да могат токсините да напущат тялото, може да се употребява всеки лек обезводняващ артикул. Такъв да вземем за пример е медът. Такава е и млечно-растителната диета, посредством която се разтоварва работата на черния дроб и се улеснява детоксикацията на продуктите от разпада на алкохола…
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР