Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че оттегля оставката

...
Главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи, че оттегля оставката
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР оттегля оставката си. Притискан е от министъра и прокурори, каза Денков

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев заяви, че отдръпва оставката си,. Той направи това в петък на ексклузивен брифинг в Министерския съвет с премиера в оставка Николай Денков . На него стана ясно, че президентът е осведомен и е склонен.

" Коцев е подал тази молба за овакантяване под напън от страна на вътрешния министър и на доста високопоставени лица в прокуратурата ", сподели Денков, откакто още в четвъртък разяснява, че министър Калин Стоянов е притискал Коцев. Той не сподели за кои прокурори става дума, само че в четвъртък излезе информация, че Коцев е бил видян на етажа на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов.

Изявлението на Коцев и Денков се случи, откакто по-рано препоръчаният за длъжностен министър председател Димитър Главчев показа на съвещания при президента с партиите проектосъстава на служебния кабинет. В него остават четирима от досегашните министри, измежду които и Стоянов.

Главчев сподели, че най-вече е мислил дали да смени него, само че откакто Коцев подал оставката си, решил, че няма да е добре и двамата да изоставен Министерство на вътрешните работи преди предварителните избори, които Румен Радев насрочи за 9 юни дружно с вота за Европейски парламент.

Именно Стоянов стана причина за неуспеха на договарянията сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " ( ПП-ДБ ) за неуспеха на договарянията за държавно управление след ротация сред Денков и Мария Габриел.

В петък от ПП-ДБ напуснаха консултациите " възмутени " и " взривени " от това, че Стоянов продължава да е министър с обвиняването, че той ще обезпечи " чадър " за платен избор в интерес на ГЕРБ и Движение за права и свободи .

По-късно министър председателят заяви на брифинга, че в четвъртък е получил отчет от Стоянов, в който се предлага да бъде освободен Коцев като основен секретар по негово персонално предпочитание. Денков обаче провел прям диалог с него и схванал, че е подал оставката си под напън.

Затова се обадил на президента и схванал, че той към този момент е приказвал с основния секретар на Министерство на вътрешните работи. " Разбрахме се, че аз няма да придвижа процедурата за подадената оставка и той е склонен, че при тези условия не е редно ", сподели още Денков.

Той посъветвал Коцев да излезе пред медиите, като означи, че той самичък си е дал сметка, че " бягството е неверен ход ".

" Заставам пред вас с ясното схващане и воля да отдръпва своята оставка. Оставка, която е подадена под голям психически и честен напън ", сподели Коцев.

Той изясни за какво я отдръпва с това, че тя е употребена като мотив за оставането на Стоянов на поста министър и това го задължило да се върне и да работи в Министерство на вътрешните работи.

Коцев добави, че против него се развива " извънредно грозна акция " със " спекулации и внушения, като чака в идващите дни тя да " добие невиждани мащаби ".

По мотив неофициалната информация, че преди да подаде оставка са били обискирани кабинетът и домът му, Коцев сподели, че на 3-и април е бил поканен да спомага по формирано наказателно произвеждане и се е явил в КПКОНПИ и прокуратурата. Той не посочи защо закононарушение става дума.

След това са били осъществени " избрани процесуални дейности в служебното ми помещение и дома ми ". " Но това, което се твърди за колосални финансови парични средства и други нелепи изказвания не дава отговор на истината ", означи Коцев във връзка медийни изявления.

Денков пък отговори на въпрос за изказванието от четвъртък на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков , че никой не знае къде е основният секретар.

" Вчера и аз не знаех къде е господин Коцев, дори изпратих писмо до господин Тончев в ДАНС (Пламен Тончев е началник на организацията - б.а.), с цел да го запитвам къде е, тъй като нямаше връзка с него. А нямаше, тъй като му бяха взели телефона ", сподели министър председателят в оставка, като посочи, че по-късно са съумели да се свържат.

Денков добави, че в този момент Коцев би трябвало да бъде доста деликатен какво споделя, тъй като всичко може да бъде употребявано против него.

На въпрос дали е получавал закани и опасява ли се за живота си, основният секретар отговори, че не се опасява, не е заплашван, само че " чака всичко от всеки ".

Живко Коцев беше назначен за основен секретар през есента на предходната година, откакто предшественикът му Петър Тодоров подаде оставка след спор с Калин Стоянов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР