Главният редактор на руското издание Новая газета“ - Дмитрий Муратов,

...
Главният редактор на руското издание Новая газета“ - Дмитрий Муратов,
Коментари Харесай

Да помагаме на украинците. Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда на търг за 1 млн. долара

Главният редактор на съветското издание „ Новая газета “ - Дмитрий Муратов, продаде Нобеловата си премия за мир на търг за 103,5 милиона $. Той заяви, че ще подари парите на интернационалния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските бежанци и техните деца.

Журналистът, прочут със своята позиция против президента Владимир Путин, получи високото отличие предходната година.

Стартовата цена преди началото на наддаванетое била 700 000 $, прецизираха от американската аукционна къща на уеб страницата си. Само няколко минути след оповестяването на началната оферта предложенията са надхвърлили няколко милиона и са стигнали 16,6 милиона $. В последния миг незнаен покупател се обадил по телефона и предложил сумата от над 100 000 милиона, която никой различен не е надскочил.

Търгът беше открит в Деня на детето 1 юни и завърши на 20 юни – Световния ден на бежанците. Финалът се организира в медийния център на New York Times в Манхатън същата вечер и беше предаван онлайн в уеб страницата на аукционната къща.

Норвежкият Нобелов институт за първи път утвърждава продажба на почетен орден за набиране на средства с претекста, че това е „ великодушен човечен акт “ в духа на създателя Алфред Нобел.
 Руският публицист по време на церемонията, на която получи Нобеловата премия за мир.
В края на предходната година Муратов получи премията си за "усилията му за опазване на свободата на мисълта като наложително изискване за народна власт и мир ". Независимият вестник "Новая газета ", на който той е съосновател и основен редактор, беше спрян от съветските управляващи поради опозиционната му позиция след започването на войната в Украйна.

От началото на ръководството на Путин преди повече от две десетилетия в Русия са убити над 20 публицисти, няколко от които са работили в изданието, ръководено от Муратов, който тогава сподели, че посвещава премията си на тези свои сътрудници.

В началото на април самият той беше атакуван и залят с алена багра във трен. Инцидентът стана преди композицията да отпътува от Казанската гара в Москва. Муратов тогава заяви в обществената мрежа Телеграм, че в купето му е нахлул чужд мъж, който го е залял го с багра с ацетон и е изкрещял: “Муратов, това е за нашите момчета! ”.

Още откакто получи паричната награда към премията си - към половин милион $, той подари съвсем цялата сума за детски приют и няколко благотворителни организации. В края на март тази година той разгласи също по този начин, че ще продаде и златния си орден, с цел да подкрепи милионите прокудени от родината си украински деца след нашествието на Русия.
 Златният Нобелов орден
"Това би трябвало да се трансформира в начало на флашмоб като образец за подражателство, с цел да стартират хората да продават на търг свои скъпи движимости и да оказват помощ на украинците ", съобщи Муратов във видеозапис, публикуван от Heritage Auctions, която този път няма да получи дял от продажбата, както се случва на търговете с комерсиална цел.

"Дмитрий Муратов е един от тези, които през днешния ден пазят свободата на словото в Русия. "Новая газета " е най-независимото издание в Русия през днешния ден, което изповядва професионална честност. Шестима от нейните публицисти бяха убити ", разясниха представители на Нобеловия комитет.

От основаването на Нобеловата премия през 1901 година близо 1000 души са я печелили за достижения в областите физика, химия, физиология или медицина, литература и мир.

Най-високата цена за Нобелов орден досега беше платена през 2014 година, когато Джеймс Уотсън - отличен като съоткривател на структурата на ДНК през 1962 година, продаде на търг своя орден за 4,76 милиона $. Три години по-късно фамилията на Франсис Крик, награден дружно с Уотсън, продаде и неговия - за 2,27 милиона $.
 Кой е съветският нобелов лауреат Дмитрий Муратов  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР