“Главният прокурор вече е загубил легитимация като ръководител на прокуратурата,

...
“Главният прокурор вече е загубил легитимация като ръководител на прокуратурата,
Коментари Харесай

Атанас Славов: Гешев е загубил легитимация като шеф на прокуратурата, няма смисъл от агонията

“Главният прокурор към този момент е изгубил легитимация като началник на прокуратурата, съдейки и от отношението в Европарламента през вчерашния ден. Така че да удължаваме мъката към този момент няма смисъл. По-добре е да се издаде декрет. Ако има някакъв спор, той да отиде в Конституционния съд, там въпросът да се прегледа и да приключим с тази тематика ”, разяснява Славов пред “Нова телевизия ”.

Правосъдният министър разясни, че чуването на Иван Гешев в комисията на Европейския парламент по цивилен свободи в Страсбург е траяло 15 минути при очакван половин час. В същото време онлайн включването на Славов и заместник-министър Емил Дечев траяло към час.

„ Председателстващата беше доста сюрпризирана, че при висяща процедура във Висш съдебен съвет, господин Гешев е решил да отиде на това чуване. Създаде се чувство, че наличието му е наложително. Дори София ин’т Велд се изненада, че си е тръгнал, а по-късно е претендирал, че не е имал право на отбрана ”, съобщи Славов..

Министърът разяснява и изказванията на евродепутата Елена Йончева за „ значими и смущаващи обстоятелства ”, обявени от Гешев по проблема “Барселонагейт ”. „ Чух някакви неща. Но значимото е не да се основава чувство, че има нови и нови разкрития, а да се работи и да има обвинителни актове ”, счита Славов.

Правосъдният министър разяснява, че „ най-големият проблем на управлението на прокуратурата, изключително по времето на Гешев, е селективното включване и изключване ”. „ Основният акцент на комисията беше: „ Защо чак в този момент? ". Няма рационален отговор на този въпрос. Когато решат - работят. Видяхме свръхактивност в последните седмици. А какво правеха в миналите 4 години. Този въпрос му беше заложен и по време на чуването ”, сподели той.

Според него пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да дефинира кой да извършва краткотрайно длъжността на основен прокурор. „ Не знам кой, само че без подозрение лице с интегритет и професионализъм. Със сигурност неоспорим експерт и с безспорни морални качества ”, сподели Славов. Той означи, че неналичието на доверие в този орган - под 10%, е извънредно тревожна за цялата система.

„ Моето мнение, до момента в който течеше предходната година процедурата по отстраняването на Гешев - смятах, че има доста съществени доказателства, с цел да се вземе решение за премахване. Вероятно по-тежки, в сравнение с нарушаването в този момент. Тогава болшинството във Висш съдебен съвет направи всичко допустимо, с цел да не се вземе такова решение ”, сподели Славов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР