Главният прокурор Сотир Цацаров и екоминистърът Нено Димов подготвят народа

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и екоминистърът Нено Димов подготвят народа
Коментари Харесай

Подготвят идеята за разширяване на концесията в Пирин

Главният прокурор Сотир Цацаров и екоминистърът Нено Димов приготвят народа за нелегално разширение на концесията в Национален парк Пирин, считат от обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".

Повод за тяхното мнение е изявлението на основния прокурор Сотир Цацаров в " Шоуто на Слави " в четвъртък вечерта и последвалата в петък сутринта незабавна конференция на екоминистър Нено Димов.

Припомняме, тази заран от Върховната касационна прокуратура оповестиха, че ще проверяват финансовия министър Владислав Горанов, както и активността на двама чиновници на огромната строителна компания " Джи Пи Груп ", упрекнати за пране на пари. Между двете информации се прокрадна и известието, че основният прокурор Сотир Цацаров е предложил на премиера Бойко Борисов да промени концесионния контракт от 21 декември 2001 година с " Юлен " АД.

Те се базират на Закона за ограниченията против изпирането на пари (чл. 3, алинея 2, т. 14 и член 6, алинея 2, по отношение на член 3 алинея 5). Според този закон, в екоминистерството би трябвало да има информация кой е действителният притежател на концесионера " Юлен " АД.

Призоваваме Нено Димов най-сетне да направи тази информация обществена или да излезе с писмена декларация, че в Министерство на околната среда и водите сходна информация липсва, пишат от екокоалицията.

Екозащитниците прецизират апела на Цацаров към Борисов за концесията в народен парк Пирин. " Ако прокуратурата е разкрила нарушавания от страна на " Юлен " АД - концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин, тъй като концесията е нелегално увеличена и по този метод е нанесена вреда на националния парк и ползите на обществото, то би трябвало да стартира следствие за нарушаване по член 278в от Наказателния кодекс ", безапелационни са те.

От обединението са безапелационни, че не може да се отваря и дума за затваряне на очите и преподписване на концесионния контракт с нова, по-голяма повърхност, с благото пояснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно заплащане.

Еколозите виждат поредност в политиката на сегашния екоминистър Нено Димов, който беше заместник-министър на министър Евдокия Манева. Именно Манева утвърди Оценката за влияние върху околната среда (ОВОС) на ски зона Банско в Национален парк Пирин.
По време на мандата на Манева бе квалифициран контракта за концесия и оповестена процедурата. Това стана 20-ина дни преди Евдокия Манева да напусне поста си и преди да има решение на съда за законността на решението по Оценка на въздействието върху околната среда.

" Ако екоминистър Нено Димов и повереното му ведомство не знаят каква повърхност на ски зона Банско самото министерство е оценявало на 19 юли 2000 година, това значи единствено едно - че решението на министър Манева е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано, дружно с концесионния контракт, както в действителност 18 години упорстват природозащитните организации ", пишат от коалиция " Да остане природа в България ".

Защитниците на природата напомнят на Нено Димов, че европейската Директива за концесиите и българският Закон за концесиите му не разрешават да трансформира концесионния контракт, като " Юлен " в ролята си на ползвател на концесията би трябвало да върне всички употребявани територии над записаните в концесията 99,55 хектара.

" Бившият екоминистър Нона Караджова от предходно държавно управление на Бойко Борисов сякаш призна, че ски зона Банско употребява повече повърхност от позволеното по концесия, само че незабавно стартира с опитите да изяснява това с " комплициране на контракта ". Оттогава до момента тази теза настойчиво се постанова в публичното пространство и в този момент ни се предлага разумния й свършек - нужна е смяна на концесионния контракт, с цел да се спре " объркването ", пишат еколозите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР