Главният прокурор поиска ВСС да публикува становище относно предложение на

...
Главният прокурор поиска ВСС да публикува становище относно предложение на
Коментари Харесай

Иван Гешев: За гражданите са важни резултатите срещу престъпността

Главният прокурор изиска Висш съдебен съвет да разгласява мнение по отношение на предложение на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за предварителното му освобождение

Главният прокурор Иван Гешев изиска Висш съдебен съвет да разгласява на интернет страницата си импортирано от него на 12.05.2022 година мнение по отношение на предложение на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за предварителното му освобождение от служба, както и разпореждане на Специализираната прокуратура (от 21.01.2022 г.) за отвод да се образува досъдебно произвеждане, оповестиха от прокуратурата.

В мнението са изложени съответни доводи и възражения по всеки пункт от предлагането на Янаки Стоилов и уточнението към него, импортирано на 19.04.2022 година от министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова.

Главният прокурор показва, че в огромната си част предлагането на Янаки Стоилов почива на информация, показана от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на изборно подбрани медийни изявления.

„ Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат изказвания и тълкования с политически темперамент. В прорез с правилото за разделяне на управляващите се разясняват и съответни неприключени наказателни производства “, се споделя още в известието.

Искането на основния прокурор Висш съдебен съвет да разгласява разпореждане на Специализираната прокуратура е обвързвано с предложение до Висш съдебен съвет на правосъдния министър Надежда Йорданова от 02.03.2022 година и изговаряне на Върховния административен съд от предходната седмица. Визираният в предлагането случай не се отнася до мандата на основния прокурор Иван Гешев, нито до негови персонални дейности или бездействия.

Специализираната прокуратура е направила инспекция по реда на Закона за правосъдната власт и е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Не са налице данни за закононарушение по работа или против правораздаването, осъществени от основния прокурор. Няма данни за превишаване на власт или за нарушавания на етичния кодекс.

В мнението на основния прокурор до Висш съдебен съвет се показва, че при противодействието на престъпността активността на всяка от трите управляващи е немислима без напъните на останалите. За жителите са значими резултатите в битката против престъпността, а не персоналното отношение на министъра на вътрешните работи към основния прокурор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР