Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати - на Елена

...
Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати - на Елена
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска имунитета на депутати от БСП, ГЕРБ и Воля

Главният прокурор изиска имунитета на шестима депутати - на Елена Йончева и Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, на Борис Кърчев от ГЕРБ и на заместник-председателя на Парламента Веселин Марешки и съпартийците му от " Воля " Кръстина Таскова и Пламен Христов. Прокуратурата желае да проверява Елена Йончева за пране на пари, Георги Михайлов за умишлена занемареност, а Борис Кърчев за укриване на налози. Депутатите от ВОЛЯ към този момент са разследвани за изнудване и ще им бъдат повдигнати спомагателни обвинявания.

До свалянето на имунитета на Елена Йончева се стига след сигнал на депутати от ГЕРБ. В него е разказано, че посредством сдружението " Офроуд " ООД, което е благосъстоятелност на компанията на Йончева " Авторска телевизия " ЕООД и на офшорната компания от Британските Вирджински острови " Далий Трейдинг Лимитид " депутатката се е разпоредила с пари, добити от банкрутиралата КТБ. От прокуратурата настояват, че средствата са присвоени от длъжностни лица в банката, които са подсъдими по делото за банкрута ѝ. Били са преведени от сметки на офшорката по такива на " Офроуд ", които били в КТБ.
Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: И единственият правоимащ да оперира по тези банкови сметки е шефът на новото сдружение " Офроуд ", а точно госпожа Елена Йончева. Сумата от 320 000 лв. е постъпила по сметка на " Офроуд ", а от обещания или уречен валутен превод е постъпила една част в размер на 171 000 евро.
Имунитетът на Елена Йончева се желае, с цел да има право прокуратурата да проверява по какъв начин тъкмо и защо са изразходвани тези пари, дали за активността на " Офроуд ", както е по документите за основаването му или за нещо друго. От държавното обвиняване настояват, че има данни за укрити налози, които също би трябвало да бъдат тествани, както и съмнения, че парите преведени в тази компания не са били от облагата на КТБ, а са били пари на инвеститори. От прокуратурата позволяват, че Елена Йончева е знаела за незаконния генезис на тези средства.
 Четирима от разследваните депутати сами се отхвърлиха от имунитета си Четирима от разследваните депутати сами се отхвърлиха от имунитета си
Четирима от депутатите обявиха, че ще се откажат сами от имунитета си. Само водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки и неговата съпартийка Кръстина Таскова не...

По отношение на Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов са събрани доказателства, че изнудването на аптекари да се доставят с медикаменти единствено от компания на водача на ВОЛЯ е било под формата на незаконен сговор и би трябвало да се издигнат още обвинявания.

Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов пък се проверява за това, че като шеф на профилираната хематологична болница е сключил съзнателно 8 неизгодни контракта за доставка на медикаменти и консумативи, с което е довел до задлъжняване на лечебното заведение с над 24 милиона лв.. Според държавното обвиняване договаряните цени са били доста повишени.
Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Има приложени и други сходни контракти, където явно е много фрапираща разликата сред цените на едни и същи лекарства, които са доставени за едно или за друго лечебно заведение.
За финансови закононарушения, само че данъчни, се проверява и депутатът от ръководещите Борис Кърчев, който преди да влезе в Парламента е бил притежател на кабелна телевизия в Казанлък.
Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Чрез потребление на документи с погрешно наличие е съумял да не заплати данъчни отговорности в изключително огромни размери и се касае за Данък добавена стойност в размер на 320 000 лв..
Прокуратурата твърди, че има данни Кърчев да е укрил налози и от друга негова компания. Арнаудова е безапелационна, че дейностите на прокуратурата не са политически, както настояват депутатите, а се основават на събрани доказателства. И изясни настояването на имунитетите в този момент с приключването на инспекциите по всеки един от случаите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР