Главният прокурор на Република България и председателят на Държавна агенция

...
Главният прокурор на Република България и председателят на Държавна агенция
Коментари Харесай

Ръководствата на ПРБ и ДАНС подписаха заповед за създаването на Национално междуведомствено звено във връзка с провеждането на изборите за Народно събрание

Главният прокурор на Република България и ръководителят на Държавна организация „ Национална сигурност “ подписаха взаимна заповед, регламентираща дейностите на институциите по гарантиране на политическите права на жителите, обезпечаване на бърза и съответна реакция на противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборния развой и законосъобразното осъществяване на изборите за Народно заседание, планувани за 02.10.2022 година Със заповедта се основава и Национално междуведомствено звено, което ще координира активността на Прокуратура на Република България и ДАНС за обезпечаване на дейно взаимоотношение на институциите по време на предизборната акция, в самия избирателен ден и до формалното оповестяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите. 

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в член 18, алинея 5 от Изборния кодекс, според която „ основният прокурор и министърът на вътрешните работи сформират взаимни щабове (екипи) за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой. Щабовете (екипите) работят по време на цялата предизборна акция “.

Нормата е императивна и задължава основния прокурор и министъра на вътрешните работи да провеждат и обезпечат взаимно взаимоотношение на ръководените от тях институции. Същото изисква определянето на съответни представители на Прокуратура на Република България и Министерство на вътрешните работи, които да взаимодействат между тях на всички равнища за избрания времеви интервал, за реализиране на дейно противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборния развой. Осъществяването на оперативното взаимоотношение е невероятно без издаването на съответните управнически актове (заповеди, разпоредби или др.), най-малкото с цел да може представителите на съответните ведомства да контактуват между тях на оперативно равнище, съгласно компетентността им, като извършват дейно служебните си отговорности. Създаването на Национално междуведомствено звено и взаимната активност на институциите биха могли да подсигуряват упражняването на изборните права на жителите по открития от Конституцията и Изборния кодекс правов ред.

Прокуратура на Република България още веднъж декларира своята увереност, че трайно откритата от повече от 10 години добра процедура (доказала своята успеваемост и резултатност посредством действието на Национално междуведомствено звено) за взаимни дейности на институциите, според нормативно откритите им пълномощия, способства за обезпечаване на почтени и транспарантни избори и води до по-добро взаимоотношение и съгласуваност, каквито са упованията на българските жители и на европейските ни сътрудници.

С цел гарантиране на политическите права на жителите и осъществяване на избирателен развой в сходство с условията на закона във ВКП ще действа и дежурно звено, което ще проучва всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушавания. В тази връзка жители и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, оповестени на интернет-страницата на Прокуратура на Република България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР