Главният прокурор Иван Гешев коментира по време на заседание на

...
Главният прокурор Иван Гешев коментира по време на заседание на
Коментари Харесай

Гешев подсказа на Конституционния съд да не ни оставя без ВСС

Главният прокурор Иван Гешев разяснява по време на съвещание на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, че откровено се надява да не изпаднем в конституционна рецесия, като част от това би било невъзможността Висш съдебен съвет да упражни пълномощията си, регламентирани в Конституцията и законите.

" Тънкият му намек ", цитиран от Българска телеграфна агенция е във връзка предстоящото другия вторник решение на Конституционния съд (КС) за мандата на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и по отношение на откриването през днешния ден на процедура за избор на шеф на Националната следствена работа (НСлС). Така Гешев " указа " че Прокурорската гилдия може да не разполага с нужния брой членове и гласове, с цел да упражни законовите си пълномощията, както да вземем за пример при избора на шеф на Национална следствена служба. Главният прокурор изрази вяра, че избор ще има и че Висш съдебен съвет ще може да упражнява пълномощията си в цялостен размер.
Казусът
На 27 април Пленумът на Върховен административен съд изиска Конституционен съд да разтълкува текста от Конституцията, уреждащ статута на Инспектората на Висш съдебен съвет (чл. 132а), по отношение на наредбите ѝ, които прогласяват България за парламентарна република, правова страна с господство на Конституцията и разделяне на управляващите и самостоятелна правосъдната власт. Върховните съдии слагат два въпроса:

„ 1. Прекратяват ли се с приключване на мандата им пълномощията на основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висшия правосъден съвет или същите не престават да извършват своите функционалности до избирането от Народното събрание на нов основен контрольор, надлежно инспектори?

2. Конституционно възможно ли е прекратяване за неопределен срок на активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет заради приключване на мандата на основния контрольор и инспекторите и безучастие на Народното събрание, задължено по Конституция да избере основния контрольор и инспекторите? “.

Казано просто - когато мандатът на даден орган е записан в главния закон и изтече, той би трябвало ли да продължи да действа или незабавно " прекратява за неопределен срок активността си ".

Гешев позволи през днешния ден, че решението на Конституционен съд за от дълго време изтеклия мандат на ИВСС ще касае и работата на Висш съдебен съвет (което е и повода то да се чака с голям интерес, б.р.).

И министърът на правораздаването в служебния кабинет Крум Зарков обвърза идното решение на Конституционен съд по проблема с това по какъв начин ще работи Висшият правосъден съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври.

И дали въобще ще работи - което би било невиждана обстановка за страната.

Към момента за членове в новия състав на Висш съдебен съвет са определени представители само от професионалната квота (съдийска и прокурорска), само че не и от парламентарната, която се състои от 11 души. Тове не бе сторено, макар извъртелите се за последната година и половина няколко национални събрания.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР