Главният прокурор Иван Гешев изненада българите като им пусна рок

...
Главният прокурор Иван Гешев изненада българите като им пусна рок
Коментари Харесай

Изненада от Гешев. Рок поздрав от Азербайджан

Главният прокурор Иван Гешев изненада българите като им пусна рок привет за 3 март. И то не от София, а от Баку.

Гешев означи 3 март на среща със студенти от компетентност „ Българска лингвистика “ на Славянския университет в столицата на Азербайджан. В Туитър обаче основният прокурор пусна ария на рок-група " Епизод ", която е по текст на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
-->
„ Радвам се, че на националния празник на страна ми съм точно тук, където българският език сплотява младежи като вас. Това е доказателство, че разликите сближават, поставяйки постоянните основи на едно по-добро бъдеше. Образованието е основа за реализиране на всяка цел, която си слагаме “, сподели Гешев при срещата със студенти и преподаватели от Славянския университет в Баку.

Гост на университета бе и основният прокурор на Република Азербайджан Камран Алиев. Той акцентира символиката в това, че формалното посещаване на представители на управлението на българската прокуратура съответствува с националния празник на България. „ Това е знак за последователност и другарство сред двата народа “, акцентира Алиев.

Домакин на ръководителите на прокуратурите на България и Азербайджан бе ректорът на Славянския университет в Баку доктор Анар Нагиев.

„ Силата на един народ е в паметта на неговата история! Нещо повече, възторженостти към всички вас - избрали да изучавате културата и езика на моя народ. Надявам се след време някои от вас да дойдат в България и дружно с българските си връстници да надграждат другарските връзки сред България и Азербайджан ”, акцентира още Иван Гешев. Близо 50 студенти в Баку учат български език. Програмата продължава четири години, а приключилите получават тапия по „ Българистика “, която се признава и у нас, описа проф. Бисерка Велева-Петрушенко, учител в университета.

Водената от Иван Гешев делегация, в която влизат заместник-главният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов и представителят на основния прокурор Сийка Милева, подариха на Центъра за български език и просвета към Славянския университет българска историческа и художествена литература.

Центърът е основан през 2004 година Сред преподавателите в университета е и проф. Рафик Новрузов - основател на първия азербайджанско-руски и азербайджанско-английски юридически речник. Новрузов уточни, че сега се работи по план за учебник по български език в Азербайджан, а също по този начин разговорник и речник.

Ето текстът на Вазовото стихотворение:

" Вий, покойници, в други полк сте през днешния ден,

отпуск няма там, ни вик за битка,

Вий приятелски се прегърнахте със чест

и с лека нощ до втората тръба.

 

Българийо, за теб, за теб умряха те,

една бе ти почтена зарад тях

и те за теб почтени, почтени Майко са,

за Твоето име падаха без боязън.

 

Паднахте без вопъл, войни горделиви,

не за златен престол, не зарад идол,

да беше тъй-днес щяхте да сте живи,

не бихте срещнали патрона, спете в мир.

 

В мир почивайте, измежду покоя мразовит,

в тишина без вик на тръба, на водач,

към вечността е маршът ви финален,

в сърцата ни.

Юнаци, лека нощ.

 

Българийо, за теб, за теб умряха те,

една бе ти почтена зарад тях

и те за теб почтени, почтени Майко са,

за Твоето име падаха без боязън.

 

Юнаци, лека нощ.

Юнаци, лека нощ.

Юнаци, лека нощ.

Юнаци, лека нощ.

 

Спете в мир. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР