Главният прокурор Иван Гешев атакува в Конституционния съд два члена

...
Главният прокурор Иван Гешев атакува в Конституционния съд два члена
Коментари Харесай

Гешев атакува в Конституционния съд Правилника на НС

Главният прокурор Иван Гешев нападна в Конституционния съд два члена от Правилника на Народното събрание, свързани с чуването му от депутатите.

Единият текст предвиджда  минимум един път на всеки 3 месеца в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси да се организира разискване с присъединяване на Обвинител номер едно на активността на прокуратурата и проверяващите органи, а съгласно другия - след такова объждане, Комисията да може да насочва рекомендации.

Иван Гешев счита, че тези разпореждания нарушават правилото за разделяне на управляващите и прогласената от Основния закон самостоятелност на правосъдната власт, тъй като неприемливо „ уголемяват “ конституционно планувания надзор на законодателната над правосъдната власт.

" Предвиденият тримесечен период е прекалено, излиза отвън системата на надзор и въздържане на обособените управляващи и може да се дефинира като вмешателство в независимостта на правосъдната власт " написа в настояването си до конституционните съдии Обвинител номер едно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР