Гражданската война в Судан, която продължава вече 14-ти месец е

...
Гражданската война в Судан, която продължава вече 14-ти месец е
Коментари Харесай

Болници в Судан остават затворени заради размириците

Гражданската война в Судан, която продължава към този момент 14-ти месец е засегнала съществено здравния бранш на страната. Много лечебни заведения и медицински заведения са развалени или опожарени. Лекарите предизвестиха, че дребното работещи заведения може да бъдат затворени заради лимитираните запаси и пренаселеността с пациенти.
Всички пациенти, подложени на диализа, би трябвало да имат три сеанса седмично. Такива са разпоредбите в международен мащаб. За страдание, ние можем да осигурим единствено един сеанс седмично, а има пациенти, на които не можем да осигурим даже този единствен сеанс.
Аммар Моатасем, доктор

Напрежението сред военните и известната паравоенна формация " Сили за бърза поддръжка " избухна в открити боеве в столицата Хартум предходната година. По данни на Организация на обединените нации за 14те месеца на сражения са починали повече от 14 хиляди души.  Световната здравна организация заяви, че 15 млн. души нямат здравни грижи, а сред 70 и 80% от здравните заведения не действат.
Когато стартира войната, бях в болничното заведение и одеве ми бяха създали сърдечна интервенция. Трябваше да имам визити при лекари, само че поради сраженията нямаше по какъв начин.
Манал Фадл, пациентка

Конфликтът провокира най-голямата рецесия на разселване в света, като над 11 милиона души бяха принудени да изоставен домовете си. Страната страда и от високи равнища на глад от началото на гражданската война. Според изказване на Световната стратегия по прехраната единственият граничен пункт, през който камиони могат да внасят храна за региона на Северен Дарфур, е от Тине в Чад. Засилените боеве, обаче, затрудняват това. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР