Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар

...
Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар
Коментари Харесай

Бар отказа да се яви на изслушването в Конгреса по Рашагейт

Главният прокурор и министър на правораздаването на Съединени американски щати Уилям Бар отхвърли да се яви на плануваното за през днешния ден, 2 май, чуване в Камарата на представителите по отчета на спецпрокурора Робърт Мълър за съветската интервенция в американските избори.

Бар е изпратил писмо до правосъдната комисия към долната камара на Конгреса, с което оповестява, че няма да свидетелства, оповестява в. " Washington Post ".

Изданието добавя, че поради този отвод Демократическата партия може да стартира процедура по обвинение на Бар в пренебрежение към Конгреса.

Повод за отхвърли на Бар е настояването на комисията въпроси да бъдат задавани освен от конгресмени, само че и от членовете на съвета на комисията. Бар изрично е отхвърлил това изискване, а пресаташето на правосъдното министерство го дефинира като " несвоевременно ".

Председателят на комисията Джерълд Надлър подсети, че единствено тя може да дефинира изискванията на чуванията и се надява основният прокурор да размишления и въпреки всичко да се яви да даде показания.

Надлър ще изчака още един-два дни цялостния текст на отчета на Мълър по съветската спекулация, която закупи популярност като Рашагейт. Документът трябваше да бъде показан на Конгреса до сряда сутринта.

" Ако доброжелателните договаряния не доведат до единодушие, идната ни стъпка ще бъде процедура по определяне на пренебрежение от страна на основния прокурор към Конгреса. " - предизвестява Надлър.

По-рано в сряда Бар се яви пред комисията по правораздаването към Сената, където републиканците имат болшинство. Пред сенаторите той съобщи, че президентът Доналд Тръмп " изцяло е сътрудничил " на следствието - в несъгласие с множеството данни в отчета, че президентът се е опитвал да пречи на работата по проблема Рашагейт.

Представители на Демократическата партия го упрекнаха, че е работил като персонален юрист на Тръмп, а не като министър на правораздаването.

Демократката Маци Хироно упрекна Бар, че е употребявал служебното си състояние, с цел да отбрани президента и е излъгал конгреса, знаейки позицията на Мълър.
" Вие би трябвало да подадете оставка ", съобщи Хироно.

Самият Мълър подчертава върху данните за възпрепятстване на правораздаването от страна на Тръмп, като показва, че в отчета не са повдигнати обвинявания заради правната неспособност да бъде упрекнат настоящ президент.

Спецпрокурорът е съумял да удостовери изрично, че и Трамп, и членове на екипа му са се срещали неведнъж с съветски представители по време на изборната акция през 2016 година, само че е сметнал, че това е незадоволително за покачване на официално обвиняване.

Бар не е правил опити да ревизира данните от документа по Рашагейт. Въпреки това обаче, той прави умозаключение, че Тръмп не е направил нарушавания.

Интерпретацията на Бар на отчета на Мълър провокира остра реакция от страна на специфичния прокурор, който е декларирал в писмо до Бар, че в обществеността е основана неправилна визия за следствието. Заради това Мълър упорства да се разгласява цялостният отчет, като само там, където има поверителни данни, да има опция за редактиране на текста.

Специалният прокурор е изпратил остро писмо на Бар, чието наличие не е оповестено. Впоследствие двамата са разговаряли, като тонът е бил много по-ведър по думите на чиновници.

Бар твърди, че все още 10% от отчета не са обществени, само че изрично отхвърля опцията тази част от него да бъде обнародвана.

Демократът Хаким Джефрис съобщи, че в случай че Бар дефинитивно откаже да се яви на чуването, ще бъде извикан с призовка.
" Той може да бяга, само че не може да се скрие ", акцентира Джефрис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР