Главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно

...
Главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно
Коментари Харесай

Съдебен лекар: Било е задължително да се назначат допълнителни експертизи

Главният координатор на Експертния съвет по правосъдна медицина към здравно министерство доцент Александър Апостолов съобщи в „ Тази заран “, че е било наложително да се назначат  спомагателни експертизи в тази ситуация на принуждение против 18-годишната Дебора от Стара Загора.

„ Тъй като казусът като травматични увреждания не е лек и от съдебно-медицинска позиция. Не може да чакаме сътрудника при несъбрана напълно здравна документи и данни, които са му нужни да документира уверено умозаключение – да чакаме от него безапелационен отговор “, добави той.

Д-р Теодор Стаматов отговори на позвъняването ни по телефона

Доц. Апостолов изясни, че данните би трябвало да бъдат събрани по процесуален ред от органите на следствието и да бъдат показани на правосъдния доктор.

Според него пропускът е осъществяването на бързо следствие, недовършен и повърхностен развой на следствие.

„ Лека телесна щета “ е правно разбиране

„ Лека телесна щета “ е правно разбиране. Ние, като правосъдни лекари, имаме право да установим медико-биологичните индикатори на една телесна щета – да установим увреждането, да опишем неговите характерности, да локализираме в коя част на човешкото тяло е.

Оттам нататък само право на съда е да одобри или отхвърли една съдебно-медицинска експертиза и да отнесе тези медико-биологични характерности към тази или онази телесна щета.

Случаят ѝ завършва без повдигнато обвиняване против насилника

Съдебният доктор в Стара Загора си е приключил на оня стадий на осъществяване на проучването добре работата. Съдебно-медицинската експертиза постоянно не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана.

Той съобщи, че експертизите се назначават от правосъдните органи.

Предстои Министерството на здравеопазването ще прегледа плана на медицинския стандарт по правосъдна медицина. След това той ще бъде оповестен за публично разискване, с цел да бъде дефинитивно одобрен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР