Главният изпълнителен директор на Укрхидроенерго Игор Сирота съобщи, че нивото

...
Главният изпълнителен директор на Укрхидроенерго Игор Сирота съобщи, че нивото
Коментари Харесай

ВЕЦ ”Каховка” вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ ”Запорожие”. Нивото на водата е ”под критичната точка”

Главният изпълнителен шеф на " Укрхидроенерго " Игор Сирота заяви, че равнището на водата е " под сериозната точка от 12,7 м ", което значи, че към този момент не може да зарежда " резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за изстудяване на централата ".

 

Язовирът, ситуиран на река Днепър, образува контейнер, който обезпечава вода за изстудяване на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на към 150 км нагоре по течението.

 

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси, който би трябвало да посети централата идната седмица, съобщи тази седмица, че водата не може да се изпомпва, в случай че равнището ѝ падне под 12,7 метра.

 

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места към момента може да се употребява " за известно време " за изстудяване на реакторите и басейните за отработено гориво в постройките на реакторите, сподели Гроси.

 

Освен това огромното охлаждащо водохранилище наоколо до площадката " сега е цялостно и има задоволително ресурси за зареждане на централата за няколко месеца, защото шестте реактора са в режим на изключване ", добави той.

 

" Затова е жизненоважно това охлаждащо оборудване да остане непокътнато... Призовавам всички страни да подсигуряват, че нищо няма да бъде направено, с цел да се подкопае този развой ", съобщи Гроси на съвещание на управителния съвет на организацията.

 

МААЕ разполага с екип от специалисти в централата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР