Главният изпълнителен директор на Дойче банк - Кристиян Севинг -

...
Главният изпълнителен директор на Дойче банк - Кристиян Севинг -
Коментари Харесай

Инфлацията ще ни съпътства по-дълго отколкото ни се иска

Главният изпълнителен шеф на " Дойче банк " - Кристиян Севинг - разяснява, че инфлационният гърмеж евентуално ще е по-упорит и по-продължителен. С което се включи във все по-разширяващата се група от водачи, приканващи централните банки да реагират на новата реалност. 

" Нереално е да се допуска, че инфлацията във валутния съюз ще се върне на предпандемичното си равнище в средносрочен проект, споделя Сюинг в брифинг за пресата на 13 октомври, квалифициран от Асоциацията на немските банки, чийто президент е той. Банкерът прибавя, че е " пристигнало времето да се заприказва още веднъж за вероятността за излизане от спешния модел на парична политика ". 

Инфлацията в еврозоната се покачва с най-високата скорост от 2008-а насам, подгрявана от енергийния дефицит и от ред статистически резултати, свързани с пандемията, които би трябвало да изчезнат през идната година. Съествуващите пробиви в продоволствените вериги обаче ускоряват безпокойството, че ценовият напън ще остане мощен, освен това освен в Европа. 

Отрицателните лихвени проценти " не би трябвало да са непрекъснат инструмент на паричната политика ", показва Сюинг в обръщението си на 13 октомври. И споделя скептицизма си, че това няма да се случи скоро. Просто тъй като Европейската централна банка към момента не е показала детайлности за проектите си по какъв начин ще изтегли изключителната си програма за покупка на облигации. А убеждението, че в средносрочен проект инфлацията ще остане под целевите 2% годишно допуска, че по-старата й скица за покупка на дългови бумаги и рекордно ниските лихви ще останат в действие.

Отвъд Атлантика, основният изпълнителен шеф на " Уелс Фарго " - Чарли Шарф - също се приготвя за " по-дълъг инфлационен интервал ", тъй като провокациите за набиране на личен състав и растящите трудови хонорари ще се запазят даже след разрешаването на казуса с дефицита на артикули и първични материали. 

Стратези на " Бенк ъф Америка " пък акцентират, че Федералният запас, който алармира, че ще започне да редуцира програмата си за покупка на облигации още през ноември, надали ще е податлив да избавя фондовия пазар оттук насетне. Основание за скептицизма им е, че оценката на акциите и на облагите са се ускорили до " рискови " равнища, както и " все по-реалният " риск от несъразмерна инфлация. 

След шест поредни тримесечия на напредък, подтикван от великодушната парична и фискална поддръжка, през последните седмици устремът на американските и на европейските акции стартира да се топи и борсовите показатели са паднали под оптималните си оценки от предишния месец. Основните аргументи са напиращата инфлация, опасенията от стягане на паричната политика в Съединени американски щати, енергийната рецесия и вероятността от изстудяване на икономическото възобновяване. Публикуваните на 13 октомври данни удостоверяват тези паники - потребителските цени през септември са скочили с 5.4% на годишна база, макар изказванията на Федералния запас, че преобладаващата част от инфлационния напън е краткотраен резултат от възобновяване на световното стопанство от пандемията. 

" Стратегията на вложителите да купуват акции на падините просто ще удължи интервала на изстудяване на пазарния възторг ", акцентират стратезите на " Бенк ъф Америка ". Те допълват, че " пазарът ще има потребност от поредност неприятни вести, с цел да върне Федералния запас на своя страна или да доближи по-атрактивни оценки ".

Песимизмът на банкерите контрастира внезапно с вижданията на сътрудниците им от " Голдмън Сакс груп " и " Джей Пи Морън Чейз ", които поучават вложителите да продължат да влагат пари в борсовите показатели, тъй като считат за пресилени страховете от ценовия скок и забавения напредък.

По средата сред двата лагера са стратезите на Инвестиционния институт на " Блек Рок ", които през седмицата потвърдиха " неутралитета " си към акциите на щатските компании. Основанията им са, че движещата мощ за щатския напредък е достигнала върховото си ускоряване и че други региони ще завоюват повече от разширяващия периметъра си стопански рестарт. Експертите показват и редица опасности до края на годината, в това число приключването на краткотрайния период за нарастване на тавана на дълга на Съединени американски щати, които имат капацитет да предизвикат краткотрайни пазарни обрати и по-резки съмнения. 

Междувременно, Националната статистическа работа на Китай разгласи на 14 октомври, че инфлацията, измерена посредством индустриалните цени, се е повишила през септември с 10.7% по отношение на същия месец на 2020-а - най-високият растеж за последните 26 години. Което би могло да усили световния инфлационен напън, в случай че локалният бизнес стартира да трансферира по-високите си разноски на потребителите. Засега това не се случва: показателят на потребителските цени е повишен едвам с 0.7% през предишния месец. Разширяващата се ножица сред двата индикатора обаче значи по-силен напън върху секторите с по-висока инфлация да трансферират част от тежестта на тези с по-ниска.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР