Главният изпълнителен директор на Боинг Дейв Калхун призна, че американският

...
Главният изпълнителен директор на Боинг Дейв Калхун призна, че американският
Коментари Харесай

Боинг се извини за разпадналия се самолет

Главният изпълнителен шеф на " Боинг " Дейв Калхун призна, че американският самолетостроител е позволил неточности, и съобщи пред чиновниците, че компанията ще подсигурява, че случай като този с отделения панел на фюзелажа на 737 MAX 9 по време на полета на Аляска еърлайнс " в никакъв случай повече няма да се повтори ". Повече от 170 самолета 737 MAX 9 са спрени от полет четвърти ден, до момента в който текат инспекции.

Най-високопоставеният чиновник на компанията в региона на самолетостроенето, Стан Дийл, също съобщи на среща в градската зала в завода за 737 в Рентън, Вашингтон, че " Боинг " признава " действителната съвестност на случая ", започвайки инспекции на контрола на качеството и процесите, осведоми " Ройтерс ".

Забележките на Калхун са първото обществено самопризнание на " Боинг " за грешките на компанията, откакто в петък панелът на деактивиран спешен излаз се откъсна с взривна декомпресия от фюзелажа на съвсем цялостен аероплан 737 MAX 9, оставяйки зейнала дупка до по знамение празните седалки, съобщи " Дневник ".

Калхун съобщи, че е бил " разтресен до мозъка на костите " от случая, който върна и ускори натиска върху " Боинг " по отношение на проблематичната серия самолети съвсем пет години след тежката рецесия с сигурността на MAX, провокирана от смъртоносните произшествия в Индонезия и Етиопия. По това време Калхун беше член на борда на шефовете.

" Подходът ни включва на първо време да признаем грешката си ", сподели Калхун пред чиновниците, съгласно фрагмент от изявлението му, оповестен от " Боинг ", написа " Ройтерс ". Калхун дава обещание " цялостна бистрота на всяка крачка. "

Във вторник двата американски превозвача, които употребяват краткотрайно спрените самолети - " Аляска еърлайнс " и " Юнайтед еърлайнс ", оповестиха, че са разкрили разхлабени елементи в тези самолети, което поражда опасения, че сходен случай може да се повтори.

На обособена среща във вторник управлението на " Боинг " е съобщило на личния състав, че констатациите се преглеждат като " проблем с контрола на качеството " и че се правят инспекции в " Боинг " и доставчика на фюзелажа Spirit Aerosystems, настояват осведомени източници. " Боинг " е изпратил писмени заповеди до личните си фабрики и тези на доставчиците си, с цел да се подсигурява, че сходни проблеми са отстранени и да бъдат осъществени по-широки инспекции на системите и процесите.

Акциите на " Боинг " паднаха с 1.4% във вторник, откакто Юнайтед анулира 225 ежедневни полета, или 8% от общия брой, а " Аляска еърлайнс " - 109, или 18%. Подобни анулирания се чакат и през днешния ден.

Калхун също по този начин съобщи пред чиновниците на " Боинг ", че компанията ще " подсигурява, че всеки идващ аероплан, който се движи в небето, в действителност е безвреден ".

Той похвали екипажа на " Аляска еърлайнс " за бързото приземяване на самолета, нито един от чиито 171 пасажери и шестима членове на екипажа не е получил съществени пострадвания. Според източници той е добавил, че знае " какъв брой е мъчно да приземиш самолети, какво да приказваме за цялостен флот ".

Експертът по спешни връзки Пол Острайхер, който подлага на критика " Боинг " през 2019 година, че са му били нужни седмици, с цел да признае грешките си след злополуките на " Лайън еър " и Етиопските авиолинии, отбелязва, че този път Калхун " работи с доста по-голяма скорост, признавайки значимостта на прозрачността, изразявайки съпричастност и ангажираност с намирането на решение ".

Федералната авиационна администрация сподели във вторник, че сега " Боинг " преразглежда своите указания за инспекции и поддръжка. Регулаторът би трябвало да ги утвърди, преди да стартират инспекциите, и " ще извърши изчерпателен обзор ", а публичната сигурност ще дефинира графика за връщане на MAX в употреба.

Текущите проблеми могат да накарат FAA да заеме по-твърда позиция при узаконяването на дизайни за други модели, в това число нужните промени в по-малкия MAX 7, още повече, че " Боинг " изиска изключение, с цел да се разреши узаконяване преди измененията в дизайна, което съгласно анализаторите към този момент е доста по-малко евентуално да се случи.

" Боинг " приключи 2023 година на второ място след съперника си " Еърбъс " в доставките на самолети за пета поредна година, като към момента изпитва последствията от по-ранната рецесия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР