Главният икономист на Международния валутен фонд Пиер-Оливие Гуринчас предупреди във

...
Главният икономист на Международния валутен фонд Пиер-Оливие Гуринчас предупреди във
Коментари Харесай

МВФ: Руско-китайският съюз води до тектонична промяна в света

Главният икономист на Международния валутен фонд Пиер-Оливие Гуринчас предизвести във вторник, че Китай и Русия могат да основат финансова система, която да съперничи на тази на Съединените щати, подтиквани от глобите, които Западът постанова на Русия след войната в Украйна.

Китайско-руският съюз би бил " тектонична смяна " за международната стопанска система, сподели Гуринчас.

„ Войната усилва риска от по-трайна фрагментация на международната стопанска система на геополитически блокове с разнообразни софтуерни стандарти, трансгранични разплащателни системи и аварийни валути “, сподели основният икономист на МВФ.

МВФ намали прогнозите за международната стопанска система тази и идната година, хвърляйки виновността върху войната сред Русия и Украйна за нарушаването на световната търговия, повишение на цените на петрола, опасност за доставките на храна и увеличение на несигурността, която към този момент е засилена от ковид и неговите разновидности.

Кредиторът на 190 страни понижи прогнозата си за световен напредък до 3,6% тази година, внезапен спад от 6,1% предходната година и от 4,4% напредък, който очакваше за 2022 година през януари. По това време МВФ намали прогнозата си за международния Брутният вътрешен продукт основно заради инфлацията.

МВФ съобщи, че чака международната стопанска система да нарасне още веднъж с 3,6% през идната година, малко по-бавно от 3,8%, които предвижда през януари.

Войната — и мрачните вероятности — пристигнаха тъкмо когато световната стопанска система наподобява се отърсваше от въздействието на мощно заразния вид на омикрон.

„ Войната ще забави икономическия напредък и ще усили инфлацията “, сподели основният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринчас пред кореспонденти във вторник.

Сега МВФ чака стопанската система на Русия, изумена от наказания, да се свие с 8,5% тази година, а на Украйна - с 35%.

Очаква се икономическият напредък на Съединени американски щати да спадне до 3,7% тази година от 5,7% през 2021 година, което беше най-бързият напредък от 1984 година Новата прогноза бележи намаляване от 4%, които МВФ предвижда при започване на годината.

Забавеният напредък в Съединени американски щати тази година ще бъде обвързван с нарастването на лихвения % на Федералния запас, предопределено да се бори с възраждащата се инфлация и икономическото закъснение на основните американски търговски сътрудници.

Европа, мощно подвластна от съветската сила, ще понесе тежестта на икономическите последствия от войната Русия-Украйна. За 19-те страни, които споделят еврото, МВФ предвижда групов растеж от 2,8% през 2022 година, което е внезапен спад от 3,9%, които очакваше през януари, и от 5,3% предходната година.

МВФ чака растежът на китайската стопанска система, втората по величина в света [втора по индикатора на номиналното Брутният вътрешен продукт, само че първо по Брутният вътрешен продукт ППП, бел.р.], да се забави до 4,4% тази година от 8,1% през 2021 година Стратегията на Пекин за нулев Ковид-19 значи драконовски блокирания в оживените търговски градове като Шанхай и Шенджен.

Някои страни експортьорки на първични материали, които се възползват от възходящите цени на суровините, евентуално ще се опълчват на наклонността към по-бавен напредък. Например, МВФ увеличи прогнозата си за напредък за производителя на нефт Нигерия - до 3,4% тази година от 2,7%, които фондът съобщи, че чака през януари.

Световната стопанска система се възвърне с изненадваща мощ от късата, само че брутална коронавирусна криза през 2020 година Но възобновяване сътвори проблеми единствено по себе си: уловени от изненада, предприятията се бориха да посрещнат скока в поръчките на клиенти, които затрупаха заводи, пристанища и товарни фабрики. Резултатът: дълги забавяния на доставките и по-високи цени.

МВФ предвижда 5,7% скок на потребителските цени в развитите стопански системи в света тази година, най-големият от 1984 година В Съединените щати инфлацията е на връх от четири десетилетия.

Централните банки покачват лихвените проценти, с цел да противодействат на възходящите цени, ход, който може да задуши икономическия напредък. Повишавайки цените на петрола, природния газ и други артикули, войната сред Русия и Украйна направи задачата им да се борят с инфлацията, като в същото време резервират икономическото възобновяване, още по-сложна.

Конфликтът също по този начин „ отключи най-голямата бежанска рецесия в Европа след Втората международна война “, означи МВФ и понижи доставките и увеличи цените на торовете и зърното, създадени в Русия и Украйна, застрашавайки продоволствената сигурност в Африка и Близкия изток ", сподели в тирада предходната седмица ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева, предупреждавайки за опасността от „ повече апетит, повече беднотия и повече обществени безредици “.

МВФ акцентира несигурността към своите прогнози и компликациите, пред които са изправени държавните управления и централните банки в опитите си да се приспособят към бързо изменящите се условия.

„ Войната може да се утежни. Санкциите може да се затегнат. Ковид може още веднъж да обиколи света “, сподели Георгиева във вторник.

" За политиците - сложен миг. "

Превод: СМ

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР