Главната причина за засядането на кораба Вера Су край Камен

...
Главната причина за засядането на кораба Вера Су край Камен
Коментари Харесай

Развръзка: Ето защо заседна Вера Су

Главната причина за засядането на кораба " Вера Су " край Камен бряг е заспиването на вахтения в нощта на случая. Това е заключението на специалистите от Националния ръб за следствие на катастрофи в превоза към Министерския съвет.

Изводите в отчета им не може да се употребяват за търсене на наказателна отговорност, а единствено за попречване на сходни произшествия.

Корабът " Вера Су " заседна край крайбрежията на Камен бряг в 04:15 часа на 20 септември предходната година. Повече от два часа плавателният съд се е носил към скалистия бряг, без да са подхванати дейности за смяна на курса му.

" На кораба е нямало вахта, която да ръководи кораба и да му промени курса, когато направихме опити да им притеглим вниманието ", изясни пред Българска национална телевизия к.д.п. Милен Тодоров, шеф на СПД “Ръководство на корабния трафик - Черно море ”.

В нощта на случая, на кораба не е обезпечен втори човек на вахта. Това е жестоко нарушаване на интернационалните конвенции, съгласно проверяващите. Вина носи капитанът на „ Вера Су “.

" Изискването за вахта е от самото начало на прехода да има както вахтен офицер, по този начин и наблюдаващ. Това е написано в системата за сигурност на кораба. Но по решение на капитана, наблюдаващите са освободени от тази вахта и са пренасочени за работа през светлата част на денонощието ", съобщи Георги Денев, зам.-председател на Национален ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз.

По време на плаването не е била включена и Системата за надзор на вахтения на мостика.

" На корабите тази система би трябвало да работи непрекъснато. Така че, в случай че вахтеният по някаква причина или заспи, или припадне на мостика и остане самичък и няма кой да ръководи, да се вдигне тревога, да се вземат някакви ограничения. Това е постоянно срещан случай. Много капитани не обичат включването на тази тревога, тъй като се подвига звук, основава се паника по кораба ", сподели Георги Денев.

Разследващите са открили също, че не са спазени времената за отмора, което е довело до изтощеност на екипажа. Заради случая, турският капитан Хайдар Ергюн получи тригодишна условна присъда. Дежурният на вахта също беше притеглен като обвинен. Съдебното дело против него продължава и към момента няма влязва в действие присъда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР