Гласуваният бюджет за 2021 г. не обслужва партийни интереси, а

...
Гласуваният бюджет за 2021 г. не обслужва партийни интереси, а
Коментари Харесай

Ананиев: Бюджет 2021 е за небивали досега условия

Гласуваният бюджет за 2021 година не обслужва партийни ползи, а е напълно ориентиран към националния интерес - да се подкрепят уязвимите групи, да се запази бизнеса и да се подсигурява финансовата сигурност на обществените системи и работата на обществените институции. Това сподели министърът на финансите Кирил Ананиев в Народното събрание след приемането на закона за държавния бюджет на второ четене. Той благодари на депутатите за градивния спор в пленарна зала, за поддръжката и за рецензиите.

Бюджетът е формиран в небивали досега условия и битка за ограничение господството на COVID-19 върху здравето на хората, обществения и икономическия им живот, означи министърът. По думите му държавното управление е наясно с терзанията на хората и бизнеса. Бюджет 2021 е нашият съответен и стопански отговор, с който да осигурим непоклатимост и сигурност в изискванията на COVID-19 и да продължим по пътя на промените, стартирани още в първите дни на този управнически мандат, сподели той.

Бюджет 2021 дава явен небосвод за осъществяване на политики и ограничения, в него са планувани задоволително буфери и идващото държавно управление ще може да го извърши без значение в каква политическа настройка бъде формирано, уточни финансовият министър.

През 2021 реализираме обещаното удвояване на междинната учителска заплата от 2017 година, както и увеличение на възнагражденията в системата на висшето обучение, уточни Ананиев. Продължава да се усилват парите за бранш обучение - поддръжка както за педагогическия и непедагогическия личен състав, по този начин и за повишение достъпа и качеството на образованието.

Спазваме обещаното нарастване на минималната работната залата, приходите на заетите в бюджетната сфера също нарастват за трета поредна година, а не предизборно, акцентира министърът. По думите му ресурсът за обществените системи за 2021 година е на невиждано високо равнище. Осигурява се финансирането на мярката 60/40, парите за хората с увреждания, месечните помощи за развъждане на деца, поддръжка за родители посредством данъчни облекчения, нарастването на минималната пенсия от 250 на 300 лева, нарастването на оптималния размер на пенсията от 1200 на 1440 лева, осъвременяване на пенсията от 1 юли с 5 % и погашение на добавка от 50 лева за всеки пенсионер до март 2021 година

Средствата за опазване на здравето за идната година също са рекордно високи, сподели Ананиев. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските действия, за имунизацията за COVID-19, за създаване на здравната осведомителна система и на националната педиатрична болница.

Правителството работи върху националния проект за възобновяване и резистентност, който залага намеса в няколко области на политиката - зелената стопанска система с фокус към енергийната успеваемост, нововъведенията, дигитализацията, възстановяване на свързаността на районите в страната и други, уточни Ананиев.

Чуха се рецензии за размера на недостига и спекулативни изказвания за дълга, сподели той и добави, че сигурно, в случай че нямаше пандемия и всички негативи от нея, фискалната позиция щеше да бъде доста на по-ниско равнище. В същото време дефицитът и дългът на страната не престават да са измежду най-ниските в Европейски Съюз, уточни министърът. И по двата индикатора продължаваме да сме сред първите в Европейски Съюз, като след отминаването на пандемията предвиждаме страната ни да тръгне по пътя на икономическо възобновяване и напредък, които да обезпечат опция за стъпки към последователно стесняване на бюджетния недостиг, сподели Ананиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР