Гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия,

...
Гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия,
Коментари Харесай

Шефът на Сиела хвърли ръкавица. Сигурно ли е гласуването с машини?

Гласуването с машини е доста по-сигурно от това с хартия, а рискът от операции е най-малък, съобщи пред Българска национална телевизия шефът на "Сиела Норма " Веселин Тодоров. Фирмата бе снабдител на машините за няколко вота, а в този момент социална поръчка ще дефинира кой ще достави устройствата за предварителните избори.

"Доказа се първо на практика и второ може да се проучва - машините имат отбрана от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок вестник, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат тествани. Има и софтуерна опция за бързо и автоматизирано преброяване ", изясни Тодоров.

Наличните машини са 12 837 - тези, които са дали недостатъци, ще бъдат ремонтирани за сметка на "Сиела Норма ", заяви Тодоров. Устройствата не престават да се съхраняват в същия склад, където и предходната година.



По думите на Веселин Тодоров публичните поръчки за машините са транспарантни и единственият аршин е цената. "Трябва да обещаеш, че ще я изпълниш и да дадеш най-ниска цена и всеки може да се опитва ", сподели той.

Ключът за софтуера е предаден в точния момент - няма по какъв начин да се проведат избори без програмен продукт, акцентира Тодоров и добави: "Нямаме достъп до последната версия на софтуера - дали е същата или има някакви доразработки. Наистина сме на същата позиция като всяка друга компания, като се изключи това, че имаме повече опит. "

Нови машини за този избор няма да се купуват, защото за това би трябвало решение на парламент, само че съгласно Веселин Тодоров още 2000 машини биха покрили напълно секциите в страната.

В момента Изборният кодекс е написан съгласно това какъв брой машини имаше в България тогава и по тази причина пишеше, че машини се поставят в секциите с над 300 гласоподаватели. Ако се закупят още 2000 машини, ще бъдат покрити всички секции. за това обаче би трябвало да има решение на парламент и в този момент няма по какъв начин да стане. Но при един постоянен парламент има логичност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР