Гласовете им вдъхвали увереност и смелост на фронтовите войници по

...
Гласовете им вдъхвали увереност и смелост на фронтовите войници по
Коментари Харесай

90-годишният Ансамбъл за песни и танци на Руската армия отново в България, две години след трагедията

Гласовете им вдъхвали убеденост и храброст на фронтовите бойци по време на Втората международна война. Музиката им била невидимата бариера против нацистките оръдия, тъй като карали народа да не помни ужаса на войната.

Снимка: btvnovinite.bg

Ансамбъл за песни и танци на Руската войска „ Александър Александров” е основан през 1928г. и сменя 3 пъти името си. Негов създател и диригент е Александър Александов, създател на химна на Съюз на съветските социалистически републики.

„ В началото са били 12 индивида в колектива. Във времето на Втората Световна Война ансанбъл Александров е работил по фронтовете, разграничен на няколко концертни бригади в разнообразни сектори на войната. В това число – хор, солисти, оркестър и балет” – споделя Вадим Ананиев, солист на ансамбъла.

Алексадър Александров написа музиката към текста единствено за 4 часа. След като Третия Райх атакува Съветския съюз през лятото на ’41-а година, на 26 юни на Белруската гара в Москва, ансамбълът извършва за първи път „ Свещена война”. С нея съветските войни са изпратени на фронта, а песента се трансформира в знак на битката против фашизма и отбраната на родината.

Снимка: btvnovinite.bg

Разделената столица на следвоенна Германия става сцена на един от най-знаменитите концерти в историята на Ансамбъла. Берлинската стена към момента не е издигната, а концертът оглася тогавашната руска зона след експлицитното единодушие на Американските и френските елементи, настанени в полуразрушения Берлин. Пред 30 000 души зазвучава най-обичаната съветска ария „ Калинка”. Точно тази ария се трансформира и в запазена марка за солиста Вадим Ананиев, който става част от хора през 1987г. Изпълнението му впечатлява даже Папа Йоан Павел II.

„ И до в този момент си вардя медала, който персонално ми връчи папа Йоан Павел Втори. Бяхме наградени всички солисти, които участвахме в концерта. Папата самичък избра репертоара ни, който бяхме длъжни да осъществим в този концерт.” – споделя още Вадим Ананиев.

Изпълненията на Ансамбъла доближават чак до Фидел Кастро, Че Гевара и Белия дом, където тогавашната първа дама Барбара Буш толкоз харесва съветския хор, че персонално се включва в присъединяване.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Изпълнихме акапелно ария на зелената ливада пред Белия дом за президента Буш старши, който ни изслуша на драго сърце и по-късно се качи на хеликоптера, който го чакаше и отлетя. Подарихме му самовар. След като приключихме гастрола си, който беше 3 месеца в Канада и Съединени американски щати, от фамилията на Буш ни писаха, че доста интензивно употребяват нашия самовар и пият чай с него.” – споделя солистът.

Днес Вадим е един от ветераните в ансамбъла. На Коледа преди 2 години той не се качва в самолета, който транспортира хора от Сочи до съветската военно-въздушна база в сирийския град Латакия, тъй като вечерта преди отпътуването му се ражда дете. На борда на аероплан Ту-154 няма оживели, а най-известият съветски състав губи 64 от своите реализатори.

„ Аз изгубих приятелите си, доста ме боли. Ние живеем с това. Отначало беше доста тежко, тъй като аз 31 години работя в ансанбъла и познавах тези хора доста дълго - и децата им и внуците им познавам. Един от солистите Ваня Столер остави три дребни деца.” – споделя Вадим Ананиев

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това беше доста огромна покруса за целия колектив. В началото когато идвах в репетиционната зала не знаех какво да върша, тъй като загубихме 5 солисти, дружно с нашия концертмайстор и дори не си представях по какъв начин ще работим за напред. Още го претърпяваме много емоциално, помним по какъв начин те пееха…, само че оказваме помощ на новия състав да усвои нюансите на всяка ария, както солистите преди тях са го правили. Децата се оправят доста бързо. Има последователност, която работи доста добре и късото време беше задоволително солистите да овладеят златния репертоар.” – прибавя още той.

В края на този месец обновеният състав на Александровци ще гостува още веднъж в България за концерти в София (29.06), Пловдив (28.06), Варна(26.06) и Бургас (27.06). Тази година ансамбълът чества своята 90-годишнина, а това е първото им турне след нещастието през 2016г.

„ Прекрасна аудитория, ние сме доста близки по дух, по славянски комизъм. Ние имаме безусловна дружба, която от дълго време ни свързва и културно. За нас е наслаждение да дойдем отново и да дадем всичко от себе си.” – споделя Вадим Ананиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР