GigsRemote на Пламен Цеков, Стефан Бумов и Александър Станков иска

...
GigsRemote на Пламен Цеков, Стефан Бумов и Александър Станков иска
Коментари Харесай

Известни лица от IT сектора създават платформа за наемане на фрийлансъри

GigsRemote на Пламен Цеков, Стефан Бумов и Александър Станков желае да притегли хиляди експерти, които да работят за клиенти от целия свят.
Основните привлечени хора в платформата ще са от Източна Европа.
До третата година платформата цели да има сред 1000 и 2000 към този момент работещи експерти, което значи 10-20 хиляди регистрирани експерти.

Трима известни български IT бизнесмени и мениджъри сътвориха нова платформа за отдалечена работа, която ще свързва експерти на свободна процедура с водещи компании. Зад плана GigsRemote са, член на управителния съвет на ScaleFocus, Стефан Бумов, съосновател на HeleCloud и Sofica, и Александър Станков, вицепрезидент IT интервенции в Paysafe. Целта е след време в системата да има регистрирани хиляди експерти, които да работят за клиенти от целия свят.
Реклама Свободните IT птички
Идеята за новия бизнес план хрумва на Пламен Цеков по време на пандемията. " Видях по какъв начин отдалечената работа се постанова и за фирмите в бранша става все по-трудно да поддържат фирмената си просвета и полезности при хибриден модел. За експертите е все по-важно какъв е планът, какви са сътрудниците, с които работят, а компанията за все по-голяма част от тях стартира да губи тази стойност, която имаше преди. Ето за какво за компаниите е доста по-стойностно да обръщат внимание и развиване на своя главен екип, до момента в който едни 30-40% от хората няма по какъв начин да са толкоз ангажирани. Това го следим в целия IT бранш ", сподели Цеков пред " Капитал ". Според него в така наречената gig стопанска система експертите на свободна процедура се интересуват от провокациите, от плановете и от парите, които ще завоюват, и тази промишленост ще пораства с над 15% на година през идващите години.

Пламен Цеков основава сдружението " Гигс Римоут " през тази година, а към него се причисляват Стефан Бумов, който през предходната година, както и Александър Станков, вицепрезидент IT интервенции в Paysafe. Тримата са акционери в компанията и са финансирали бизнеса до този момента с помощта и на бизнес ангели.

" Идеята потегли от Пламен, само че доста бързо намерихме допирните точки, тъй като нещата се припокриват. И в HeleCloud установихме, че ангажираността на хората съществено се промени поради пандемията, изключително при високотехнологичните профили. За тях е доста по-важно каква е работата, а не къде. Смятаме, че този модел има бъдеще, тъй като следим смяна в метода, по който работят и нашите клиенти. И там от ден на ден се търсят модели, които са основани на съответните качества на дадени експерти, в сравнение с да изнасят вид работа към външни снабдители. Много елементарно се събрахме, тъй като мислим по еднакъв метод и единствено от един час диалог стъпихме на една обща основа ", разяснява и Стефан Бумов.
Моделът
Целта на GigsRemote е главните привлечени хора в платформата да са от Източна Европа. В момента над 1.1 милиарда експерти в света са ангажирани в сходен модел, само че доста дребна част от сходните платформи са с фокус върху такива от Източна Европа.
Реклама
Хората се записват в GigsRemote, като разказват какви са техните стремежи, съществени умения, по какъв начин ще работят, какви планове търсят, надлежно и заплащането, което чакат да получат дневно или час, както и времето, което могат да отделят. След това от платформата ревизират уменията им, както софтуерни, по този начин и меки. " Същевременно ние ги съветваме какво могат да подобрят. Много IT експерти са фокусирани върху това, което вършат, а не толкоз върху информационните си умения. И в случай че имат сътрудник, могат да се продадат по-добре на крайните клиенти. Това е и смисълът на GigsRemote - да оказваме помощ в представянето им и върху кои качества да подчертават повече ", твърди Цеков.

Съответно интернационалните клиенти търсят избрани експерти по краткосрочни и дълготрайни планове. GigsRemote свързва двете страни, като договорът на специалистите е с платформата, а не с клиента. Специалистите може да са на цивилен контракт, на свободна процедура и надлежно самоосигуряващи се лица, както и да имат лична компания, посредством която да издават фактури. GigsRemote получава закрепена такса на всеки нает експерт от компанията клиент.

" Основното тук е, че вършим промяна от типичен модел " шеф - чиновник " към модел на партньорство ", споделя Стефан Бумов. Системата употребява и AI решения, с цел да " напасне " най-добре ползите на двете страни, като по този метод времето за наемане и старт на плановете може да е единствено 1 месец, споделят от GigsRemote. " Ние не вършим просто механичната връзка, а се стремим да изградим платформата и като екосистема, с цел да можем да дадем на фрийлансърите неща, които са налични в корпоративната среда, да вземем за пример спомагателните придобивки, здравно обезпечаване и така нататък ", добавя Бумов.

Все още броят на експерти на свободна процедура в района е невисок, като най-наложен е този модел в Сърбия. Но съгласно основателите на GigsRemote благодарение на платформата доста повече хора ще бъдат ангажирани в този развой.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР