Гигантско земетресение, отприщило цунами, е ударило Чили преди 3800 години.

...
Гигантско земетресение, отприщило цунами, е ударило Чили преди 3800 години.
Коментари Харесай

Супер земетресение в Атакама е накарало хората да се крият 1000 години

Гигантско земетресение, отприщило цунами, е блъснало Чили преди 3800 години. То е провокирало подобен безпорядък у крайбрежните популации, че е лишило 1000 години на хората да се върна по крайбрежията, споделят учените.

Древното супер земетресение би трябвало да е имало магнитут от порядъка на 9,5. Било е толкоз мощно, че е генерирало цунами, което е заляло стотици метри във вътрешността в сушата на Нова Зеландия, която е чак от другата страна на океана.

Откритието е подкрепено от промени в земната конструкция, проби от крайбрежни скали и останки от морски организми, отнесени надалеч от брега от цунамито, чак до по-високи места във вътрешността в пустинята Атакама в Чили. То свидетелства за деструктивната мощ на трусове, които могат да провокират цунами и които са останали незабелязани обратно в историята.

„ Открихме доказателства от морски седименти и останки от морски жители, които са си живели безшумно и умерено в морето, преди да бъдат изхвърлени на сушата, “ споделя геологът и експерт по цунами Джеймс Гоф от Университета в Нов Южен Уелс в Австралия. „ Намерихме ги нависоко и във вътрешността в сушата, тъй че не може да е било просто стихия. “

Изследователският екип, воден от антрополога Диего Салазар от Университета на Чили, е провел няколкогодишно изследване на район в пустинята Атакама, който е изключително уязвим на мегаземетресения, поради разположението на южноамериканските тектонски плочи.

Този феномен и неговата сеизмична интензивност е довел до най-мощното земетресение в документираната история – земетресението Валдивия от 1960 в южно Чили. Същото напрежение в тектонските плочи е провокирало и това диоаболично, до момента недокументирано земетресение и в северната част на страната.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР