Гешев бе премахнат с двугодишно усилие за разграждане на авторитарния

...
Гешев бе премахнат с двугодишно усилие за разграждане на авторитарния
Коментари Харесай

Христо Иванов: Гешев бе премахнат с двугодишно усилие за разграждане на авторитарния модел на прокуратурата

Гешев бе отстранен с двугодишно изпитание за разграждане на властническия модел на прокуратурата. Това съобщи от парламентарната естрада Христо Иванов след освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

" Иван Гешев стартира да прави своите разкрития, когато разбра, че политически той няма бъдеще – на него ще му се лимитират правата. Иван Гешев не просто беше махнат, това се получи след едно двугодишно изпитание за разграждане на властническия модел на прокуратурата. В тази зала премахнахме профилираните структури, които се бяха трансформирали в синоним на заменяне на правораздаването с ограничения за неотклонение и репресии. В тази зала ние отнехме бухалката на основния прокурор - бюрото за предпазени очевидци, която беше трансформирал в лична оперативна конструкция ", съобщи той.

Иванов сподели още, че политиците са се вслушали в гласа на обществеността за промени. 

" Българските жители демонстрираха, че няма да търпят безконтролна, дебелашка власт. Българските политици схванаха това. Те с друга степен на откровеност и предпочитание бяха принудени да се приспособяват към тази действителност ", съгласно Иванов. 

" Сега би трябвало да дадем гаранции, че ще имаме правораздаване, което да бъде с независим съд, прокуратура, която ще бъде деполитизирана и неутрална, което допуска един закон, идентичен за всички ", добави той.

Христо Иванов очерта и някои от главните параметри, в които би трябвало да се състои правосъдната промяна. 

" В последна сметка дали отстраняването на Гешев е се окаже детайл от една добра наклонност ще зависи от няколко неща, които ни предстоят да свършим.

" Първо, да променим Конституцията, тъй че да променим изискванията за реализирането на правосъдната власт. Ние би трябвало оптимално да ограничим властта и безотчетността на основния прокурор.

Ние би трябвало да разделим Висш съдебен съвет на две, тъй че съдийският кадрови орган да дава отговор на интернационалните стандарти за съдийско самоуправление, без това да значи,ч е няма да има представители на обществото – там би трябвало да има, само че те не би трябвало да са болшинство.

Прокурорският орган би трябвало да се трансформира в действителен инструмент за надзор над положението на Прокуратурата, с обезпечаването на болшинство на парламентарната квота в него. По-нататък ще би трябвало да променим устройственото законодателство за правосъдната власт. Най-вероятно и най-логично е да има два закона – за устройството на съдилищата и за прокуратурата, който да уреди в елементи по какъв начин ще се реализира властта на обособения прокурор.

По-нататък ще би трябвало да прегледаме процесуалните правила в Процесуалния кодекс ", изясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР