Германското председателство на ЕС предлага компромис за начало на междуправителствена

...
Германското председателство на ЕС предлага компромис за начало на междуправителствена
Коментари Харесай

Напрежението между София и Скопие расте, Германия предлага компромис


Германското председателство на Европейски Съюз предлага компромис за начало на междуправителствена конференция със Северна Македония.

На западната ни съседка би трябвало да се подсети, че добросъседските връзки са главен детайл от процеса на разширение, като категорично се загатва и договорът с България, оповестява БНР.

Това е заложено в изказване от страна на Европейски Съюз, с което би трябвало да се открие междуправителствената конференция със западната ни съседка, оповестиха за " Хоризонт " дипломатически източници.

“Днес ние припомняме смисъла за реализиране на забележими резултати и използването на благосклонност на двустранните съглашения, в това число на съглашението от Преспа с Гърция и Договора за добросъседски връзки с България ", се споделя в изказването.

То обаче няма правна стойност. За страната ни остават въпросите към работата на смесената комисия за общата история, която неотдавна възвърне работата си след спиране, само че без резултат.

За да стартира междуправителствената конференция, с която да се даде старт на договарянията за Северна Македония, би трябвало да има преговорна рамка, която да е утвърдена от всички страни-членки.

България няма да даде единодушието си, в случай че няма правни гаранции, че западната ни съседка ще съблюдава залегналите в контракта с България клаузи, в това число и за формулировката на езика.

Междувременно македонският министър председател Зоран Заев излезе с изострен коментар.

Имаме първата обсада от страна на България. Днес беше нарушен член 2 от Договора, ние до момента не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно чувство. Трябва да бъдем рационални и да решим разногласието по другарски метод, съобщи Заев, представен от БГНЕС.

Днес от страна на прилежаща България е изпратено не изключително приятелско обръщение, първата стъпка е блокирана.Съгласно член 2 от Договора за добросъседство, България би трябвало да ни поддържа по пътя към интеграцията. „ Българската страна ще споделя своя опит за да спомага на Република Македония да извърши нужните критерии за участие в Европейския съюз и ще поддържа Република Македония за приемане на покана за участие в НАТО според съответните решения от срещите на върха на НАТО”, е записано в член 2, т. 2 от Договора.

„ Щастлив съм, че имаме поддръжката на Германия”, съобщи Заев.

Според него, не би трябвало да се драматизира, без значение, че от българска страна посланието не е позитивно. Премиерът е оптимист, че по време на идващите две срещи на работните групи може да се стигне до доближаване на позициите и се надява на позитивен излаз от срещата с българския министър председател Бойко Борисов в понеделник.

Заев напомни, че сред двете страни има натоварен разговор, изключително сред двете министерства на външните работи, изразявайки убеденост, че ще бъде открито решение.

Македонският министър председател повтори, че няма да бъде подписано ново съглашение или анекс, само че това е обяснение, което може да се даде под формата на изказване, документално или устно, с крайната цел да се придвижат нещата напред.

„ Имаме контракт, в който би трябвало да използваме всички тези значими и перспективни моменти, които съществуват в него. Това е моделът, че имаме част от историята, която е обща, а част от нея е обособена. Трябва да използваме моделът на общата история и посредством него да намерим методите на това, което желаеме да утвърдим. Ако бъдем умни, това, което подписахме през 2017 година може да бъде чудесна опция за намиране на решение. Историческите въпроси би трябвало да бъдат решавани от комисията и виждаме, че тя работи “, акцентира Заев.

Следващата среща на Смесената българо-македонска комисия е планувана за 5 декември, а за идната година са планувани още 5 срещи.

„ Убеден съм, че българският народ мисли положителното на македонския народ. Вярвам, че българското държавно управление и президентът Румен Радев в края на деня ще желаят да оказват помощ на интеграцията на Северна Македония в Европейски Съюз и това ще върви. Оставаме правилни на другарството и целия развой, тъй като единствено другарството носи прогрес, вероятности и изгоди и за жителите на СР Македония, и на България и имам вяра, че в подобен дух ще продължат и диалозите. Вярвам, че и благодарение на немското председателство през декември ще успеем да проведем и първата междуправителствена конференция “, сподели Заев.

Според източници от Министерство на външните работи, представени от Епицентър.бг, Съвет „ Общи въпроси “, който беше очакван за вторник, се отсрочва с една седмица и ще се организира на 17 ноември.

В програмата на срещата бе планувано взимането на решение за започването на междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания, с които на процедура да се даде старт на договаряния за присъединение.

Причината е, че немският министър по европейските въпроси Михаел Рот се е самоизолирал, защото е бил контактен със инфектирания с ковид български заместник-министър на външните работи Петко Дойков. Тогава се състоя тристранна среща сред Германия, България и Северна Македония. Тя бе проведена от немското председателство за разрешаване на разногласията сред София и Скопие.

Според източници на Епицентър.бг натискът върху България да даде зелена светлина за започване на договаряния със Северна Македония се ускорява, както върху правителстното, по този начин и върху водачите на главните политически сили.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР