Германското правителство за първи път е одобрило рекорден износ на

...
Германското правителство за първи път е одобрило рекорден износ на
Коментари Харесай

Германия е с рекорден оръжеен износ за миналата година

Германското държавно управление за първи път е одобрило рекорден експорт на оръжие на стойност над 8 милиарда евро (8,9 милиарда долара) през 2019 година, демонстрират формалните данни, съобщи БГНЕС.
Стойността на лицензиите за експорт е скочила от 4,824 милиарда евро през 2018 година до 8,015 милиарда евро на идната година, съгласно информация на икономическото министерство, оповестена след искане на Германската зелена партия. От утвърждения експорт 32% е обвързван с оръжия, а останалите са за военна техника.
Германия към този момент надмина върха си от 7,859 милиарда евро - доближат през 2015 година – през средата на декември 2019 година, само че последните данни, изнесени от ДПА, демонстрират цената на утвърдените покупко-продажби за защита за цялата година.
Одобренията за експорт на оръжие в страни отвън Европейския съюз и НАТО - които в някои случаи бяха спорни заради опасения за нарушавания на правата на индивида - са се нараснали с съвсем милиард евро. Такива покупко-продажби за защита съставляват 44,1% от общия брой, спрямо 52,8% за миналата година.
Новият връх за 2019 година може да провокира още повече търкания в немското съдружно държавно управление, в което новоизбраното управление на социалдемократите (СДП) е сериозно към износа на оръжие в зоните на спорове.
Износът към страни, директно забъркани във войната в Йемен, в това число Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, към момента е мощно подложен на критика заради възбраната на износа на оръжие в Саудитска Арабия, което прави условни изключения за системи, създадени взаимно с други страни. Германия наложи възбраната след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул през 2018 година. Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия и ОАЕ, употребява оръжие, създадено в Европа и  САЩ, за да убива и ранява стотици цивилни в Йемен, предизвестиха правозащитни организации. Продължаващата война докара до най-тежката филантропична рецесия в света с почти 24 милиона души, близо 80% от популацията, което има потребност от помощ и отбрана в Йемен, сочат данни на Организация на обединените нации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР