Германското правителство планира създаването на защитен чадър за енергийните компании.

...
Германското правителство планира създаването на защитен чадър за енергийните компании.
Коментари Харесай

Германия готова за кризата с газа: Защитава компаниите, пази потребителите

Германското държавно управление възнамерява основаването на предпазен чадър за енергийните компании. Според проектозакона, с който немският стопански ежедневник Handelsblatt разполага, страната би трябвало да може да взе участие в сдруженията, както направи с помощта за коронакризата. В подобен случай федералното държавно управление би могло да подкрепя сдруженията от сериозната инфраструктура посредством акции или така наречен негласни участия, т.е. без право на глас, написа investor.bg.

Дори и Uniper да не се загатва поименно, законопроектът има за цел да предотврати застрашителния дисбаланс на най-големия немски търговец на газ, който доставя стотици общински комунални услуги, снабдители на сила и сдружения. Само преди няколко дни компанията, листната на показателя MDax, изиска държавна помощ. Експертите считат, че Uniper губи до 900 милиона евро месечно.

След намаляването на доставките на съветски газ компанията би трябвало да се доставя със скъпи заместители на пазара, само че не може да трансферира разноските на потребителите. Само в четвъртък следобяд, откакто стана известно настояването за държавна помощ, цената на акциите на Uniper се срина с към една четвърт.

Проектозаконът отстранява пречките пред бързото присъединяване на федералното държавно управление в полза на сигурността на доставките. Например федералното държавно управление ще бъде освободено от задължението да насочи предложение за усвояване към всички акционери незабавно откакто придобие надзор.

Тихите участия са вероятни и без утвърждението на общото заседание. Годишните общи събрания следва също по този начин да могат да вземат решение, че федералното държавно управление може да записва нови акции при специфични условия под моментната пазарна цена на акциите.

Предложението на Федералното министерство на стопанската система и технологиите, на Федералното министерство на финансите и на канцлерството е срещнало утвърждението на съдружните партии, настояват източници на медията. Регламентът би трябвало да бъде признат от Бундестага тази седмица - последната сесия на Бундестага преди лятната почивка.

Защо се стигна до потребността от тази помощ?

Предисторията на новите проектозакони е голямото деформиране на енергийните пазари, изключително на пазара на природен газ. Само преди няколко дни Uniper изиска публично държавна помощ.

Тъй като Русия фрапантно е понижила доставките на газ за Uniper, компанията може да извърши отговорностите си за доставка единствено посредством покупки на спот пазара. Газът, който се търгува там, е доста по-скъп. Базираната в Дюселдорф енергийна компания е най-големият вносител на газ от Русия в Германия.

Сега нов правилник в Закона за енергийната сигурност (EnSiG) би трябвало да улесни влизането на страната. Той се отнася до избавителните ограничения в битката с икономическите последствия от рецесията с ковид. Сред инструментите, създадени през 2020 година, е Фондът за икономическо стабилизиране (WSF).

Най-известният случай на WSF е присъединяване на страната в Lufthansa. През 2020 година федералното държавно управление закупи дял в концерна посредством WSF, с цел да поддържа най-голямата самолетна компания в Европа по време на пандемията.

Правителството поддържа самолетната компания с общо 9 милиарда евро, огромна част от които бяха държавни гаранции, само че Швейцария и Австрия също дадоха пари. Но федералното държавно управление закупи и към 20% от акциите на Lufthansa, от които 14 месеца по-късно продаде 5% с огромна облага.

Според плана за нов член 29 от Закона за енергийната сигурност (EnSiG) сдруженията за сериозна инфраструктура могат да бъдат подпомагани от федералното държавно управление посредством акции или негласни участия. Според плана това би трябвало да стане даже по-бързо, в сравнение с по време на рецесията с ковид. Пречките пред бързото присъединяване на федералното държавно управление ще бъдат отстранени в полза на сигурността на доставките, се споделя още в обяснителния меморандум.

Целта на плануваните ограничения за стабилизиране е да се подсигурява сигурността на доставките и да се спасят доставчиците на сериозна инфраструктура. Това обаче не би трябвало да става срещу волята на сдружението. Заявлението се подава до Федералното министерство на стопанската система, след което се съгласува с Министерството на финансите и канцлерството. Мерките за стабилизиране имат за цел да дадат на сдружението вероятност да продължи да действа като настоящо дружество.

Какво още се планува?

В проектозакона се дават голям брой удобства, с цел да може да се работи бързо при положение на вдишване на обвързване. Например федералното държавно управление ще бъде освободено от задължението да насочи оферта за усвояване към всички акционери незабавно откакто придобие надзор. Тихите участия са вероятни и без утвърждението на общото заседание. Годишните общи събрания следва също по този начин да могат да вземат решение, че федералното държавно управление може да закупи нови акции при специфични условия, по-ниски от цената на акциите.

Освен това участващите в обединението парламентарни групи се стремят към въвеждане на система за настоящо заплащане, с цел да се разпредели тежестта на високите цени на газа сред всички консуматори. По информация на Handelsblatt съответната дефиниция на Федералното министерство на стопанската система и технологиите е получила кардиналното утвърждение и на трите държавни фракции. Въпреки това към момента може да има разлики. В понеделник следобяд съдружните фракции обявиха, че към момента работят по разнообразни промени.

Михаел Крузе, представител по енергийната политика на парламентарната група на свободните демократи, съобщи пред Handelsblatt: „ Целта на нашите взаимни старания би трябвало да бъде да ограничим вредите от огромните съмнения в цените на газа за нашата стопанска система. В този подтекст ние предоставяме на държавното управление принадлежности, които да обмисли деликатно “.

Uniper към този момент получи кредитни гаранции на стойност милиарди. Понастоящем компанията разисква с Федералното министерство на стопанската система по-нататъшно държавно финансиране. Възможна е даже инвестиция от страна на федералното държавно управление.

Междувременно стана ясно, че немски енергоинтензивни компании ще могат да аплайват до края на август за държавна помощ в размер до 50 млн. евро (52,10 млн. долара) за всяка от тях, с цел да се оправят с възходящите разноски за газ и електрическа енергия, демонстрира документ на Министерството на стопанската система, забелязан от Ройтерс в понеделник.

Субсидиите ще бъдат отпускани според от степента на влияние върху фирмите на растежа на цените на енергоизточниците, породен от опълчването сред Запада и Москва след нахлуването на Русия в Украйна, се споделя в документа. 

Още през април немското държавно управление разгласи, че възнамерява да предложи помощ на стойност над 100 милиарда евро като " предпазен щит " за фирмите. За енергоемките браншове се възнамерява краткотрайно субсидиране на разноските, а при започване на юни министерството на стопанската система заяви, че е заделило 4 милиарда евро за този бранш. В документа се предвижда техните сметки за сила от февруари до септември ще бъдат прегледани, с цел да се дефинира какъв размер на помощта ще получат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР