Германският здравен министър заяви, че очаква регулаторният орган на Европейския

...
Германският здравен министър заяви, че очаква регулаторният орган на Европейския
Коментари Харесай

Германия е против ваксинация с AstraZeneca на възрастни

Германският здравен министър съобщи, че чака регулаторният орган на Европейския съюз да позволи през днешния ден използването на имунизацията против ковид, основана от AstraZeneca. Но съгласно него тя не трябва да се предлага за възрастни хора заради незадоволителни данни, съобщи организация БГНЕС, цитирайки Ков4.

Порталът цитира Йенс Шпан, който съобщи, че не е ясно дали решението на Европейската организация по медикаментите категорично ще предложи да не се употребява имунизацията при хора над 65 години или просто ще се означи неналичието на данни за въздействието върху възрастни хора, което значи “без ограничавания, само че с нараснало внимание в някои случаи.” Германия ще поправя личните си насоки, откакто види решението на ЕМА.

“Не чакаме безкрайно одобрение”, сподели Шпан пред кореспонденти в Берлин. „ Наличните данни за възрастни хора и това е дебатът през последните дни, не са задоволителни за това. “ Въпреки че имунизацията на AstraZeneca е позволена за всички възрастни в други страни, единствено 12% от участниците в нейното проучване са над 55 години, тъй че няма задоволително данни. Препоръка единствено хора под 65 години да получат имунизацията може да усложни стартирането ѝ на пазара в доста европейски страни, които са се фокусирали първо да имунизират възрастни хора. Каквато и да е рекомендацията, 3-те милиона дози, които Германия чака да получи от AstraZeneca идващия месец, ще бъдат употребявани, само че може би за по-млади хора, сподели Шпан.

В четвъртък в проектопрепоръката на Германския съвещателен комитет по имунизацията се споделя, че имунизацията на AstraZeneca към този момент би трябвало да се дава единствено на хора на възраст 18-64 години. Британската организация за контролиране на медикаментите също призна лимитираните данни за възрастни хора, само че въпреки всичко започва имунизация предишния месец на всички възрастни, с известна нерешителност за бременни дами. Все още се организира настрана изследване за тестване на имунизацията на AstraZeneca в Съединени американски щати. Джулиан Танг, вирусолог от Университета в Лестър, сподели, че счита, че всяка рекомендация за ограничение използването на имунизацията при хора под 65 години е разбираема, само че “прекалено предпазлива”.

“Ваксината явно предлага известна отбрана и защото по-възрастните от 65 години са най-уязвимото население, бих си помислил, че желаете да ги ваксинирате по-скоро, в сравнение с по-късно”, сподели той. “Ако Европа и германците желаят да бъдат внимателни, те могат да лимитират използването ѝ, само че мисля, че даването на тази ваксина на възрастните хора е по-добро от нищо.” AstraZeneca е третата ваксина против COVID-19 с дадена зелена светлина от EMA, след тези на Pfizer и Moderna. Те бяха позволени за всички възрастни. Очакваното позволение за имунизацията на AstraZeneca идва на фона на изострен спор сред производителя на медикаменти и 27-членния блок за предстоящи закъснения в доставките.

По-рано тази седмица британско-шведския производител на медикаменти нанесе удар на Европейски Съюз, откакто съобщи, че ще понижи внезапно първичните доставки от 80 милиона дози на 31 милиона, обвинявайки индустриални проблеми. След това Европейски Съюз заплаши да спре имунизациите, създадени в Европа, да напущат нейните граници. Много страни на континента се борят да имунизират хората толкоз бързо, колкото Англия, Израел, Съединени американски щати и другаде. Докато политиците упрекват проблемите с доставките за бавното имунизиране, други фактори, като обременителни документи и неприятно обмисляне, също изиграха роля. Ваксината на AstraZeneca към този момент е позволена в няколко страни, в това число Англия, Индия, Аржентина и Мексико. Световната здравна организация също я разглежда; рекомендация от здравната организация на Организация на обединените нации би разрешила закупуването и разпространяването ѝ в разрастващите се страни от световната стратегия, известна като COVAX.

Отделно EMA съобщи през днешния ден, че в първата актуализация на сигурността не са открити нови странични резултати, свързани с коронавирусната ваксина, направена от Pfizer и нейния немски сътрудник BioNTech. По-рано този месец норвежки чиновници трансформираха своите препоръки за имунизация, като обявиха, че лекарите би трябвало да създадат оценка на уязвимите и тежко заболели възрастни хора, с цел да решат дали да бъдат ваксинирани. EMA заключи, че данните за сигурност, събрани за имунизацията на Pfizer, са “в сходство с известния профил на сигурност на ваксината” и означи, че тежките алергични реакции са прочут, необичаен непряк резултат. EMA позволи имунизацията на Pfizer на 21 декември и ѝ даде конвенционален лиценз; Pfizer и BioNTech би трябвало да показват отчети за сигурност всеки месец в сходство със засилен развой на мониторинг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР