Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обмисля сериозно ограничаване на въздушния

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обмисля сериозно ограничаване на въздушния ...

Германия обмисля драстични мерки заради мутациите


Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обмисля сериозно ограничаване на въздушния транспорт към Германия. “Опасността, която произтича от множеството мутации на вируса, изисква от нас да обсъдим драстични мерки”, заяви Зеехофер пред вестник “Билд”.

Целта: "почти нула полети"

Драстичните мерки, за които говори Зеехофер, включват по-строг контрол по границите, както и ограничаване на въздушния транспорт към Германия до “почти нула”. Хората в Германия очакват “да ги предпазим възможно най-добре от експлозия на инфекциите”, казва още германският вътрешен министър и посочва Израел като пример за овладяване на мутациите чрез ограничаване на влизането в страната. Към момента Зеехофер все още не казва какви ще са конкретните параметри на евентуалните нови ограничения.

Според “Билд”, във федералното правителство нарастват опасенията, че авиокомпаниите не спазват стриктно правилата за овладяване на пандемията. Още повече, че полицията продължава да регистрира нарушения на задължението за карантиниране при влизане в страната.

И Меркел иска ограничаване на пътуванията

Германската канцлерка Ангела Меркел също настоява за ограничаване на туристическите пътувания. По информация на агенция Ройтерс, Меркел не подкрепя идеята за забрана на пътуванията като цяло, но смята, че “по възможност туристически пътувания не бива да се провеждат”. Основният проблем според Меркел са силно заразните мутации на коронавируса, които влизат в страната отвън.

От началото на пандемията в Германия са отчетени над 2 милиона случая на зараза с коронавируса. Жертвите на COVID-19 са вече близо 54 000.

Недоволство в туристическия бранш

Германската туристическа асоциация DRV остро разкритикува идеята за почти пълно ограничаване на възможностите за пътуване. Туристическите пътувания вече така или иначе са почти невъзможни заради ограниченията, бизнес пътувания също почти не се провеждат, казват от DRV и призовават федералното правителство "да не се концентрира върху още по-силно ограничаване на нашата и без това силно ограничена свобода на движение”. По-скоро правителството трябва да се погрижи за отстраняване на “драматичния дефицит” при ваксините и да предложи разумни концепции за тестване, настояват още от DRV.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен също подкрепя ограничаването на пътуванията с туристически цели. “След като вече сме извървели толкова голяма част от пътя, трябва много да внимаваме какво идва отвън”, заяви вирусологът и се обяви против бързото разхлабване на мерките в Германия.

Източник: fakti.bg