Германският концерн Daimler изпадна в изключително конфузна ситуация в опита

...
Германският концерн Daimler изпадна в изключително конфузна ситуация в опита
Коментари Харесай

Daimler разглобил Tesla под наем в търсене на идеи

Германският тръст Daimler изпадна в извънредно конфузна обстановка в опита си да спести средства за проучване на конкуренцията. Вместо да купят нова Tesla за проби и назад инженерство, немците взели Model X чартърен, написа сп. Spiegel.

За никого в сектора не е загадка, че китайците не са единствените, които залягат под новите коли на автосалоните с рулетки и фотоапарати, с цел да учат устройството на другите възли и елементи. Оказва се обаче, че колоси като Daimler употребяват още по-съмнителни способи за наваксване на изоставането си в региона на електрическата подвижност.

Историята стартира, когато семейство Моника Киндлайн и Манфред ван Ринзум получило оферта от компанията за коли чартърен Sixt да вземе под аренда една от трите им "тѐсли " за период от седем седмици. Предложената сума била апетитна и двойката се съгласила.

Единственото, което смутило Манфред, било желанието на клиента да знае тъкмо каква версия на ръководещия програмен продукт е конфигурирана на електрическия автомобил и в какво положение се намира системата за самостоятелно ръководство. Толкова характерна информация рядко интересувала някого и притежателят решил да се застрахова, като присъединил в контракта за наем уговорка, че колата не може да се употребява за проби и употреба в рискови условия. Уговорен бил и оптимален пробег - 1 500 км.

Не след дълго обаче Манфред получил съобщение от "тѐслата ", че се намира близо до... Барселона, много по-далеч от контрактуваните 1 500 км. Тогава притежателят почнал да следи непрекъснато местоположението на електрическия автомобил и правел екранни фотоси на телефона си. Оказало се, че фамилният Model X посещава най-неочаквани дестинации като планински пътища и спортни писти.



Когато от Sixt най-накрая върнали електрически кросоувър на притежателите, се оказало, че по каросерията и салона има голям брой вреди. Вратата на багажника не се затваряла, интериорните кори били прикрепени с тиксо или просто се търкаляли по пода, боята била издрана тук-там, а в жабката имало разписка за погрешно паркиране от... Техническия център на Mercedes-Benz в Зинделфинген.

Моника и Манфред снимали всички вреди и закарали колата за експертен оглед в Мюнхен, където оценили породените вреди на €15 674. Семейството обаче не се задоволило със застрахователната отплата, защото за времето на ремонта не можели да отдават електрическия автомобил чартърен. Освен това съгласно експертизата многострадалният Model X бил разглобяван и съединен повърхностно, а по панелите на каросерията имало следи от прикрепване на измервателни уреди.

Собствениците предявили финансови искания към Sixt да ги овъзмезди за пропуснатите изгоди, до момента в който трае ремонтът. От компанията за коли чартърен се съгласили на наказателна клауза за тестванията на изпитателен полигон, извършената техническа експертиза и понесените морални вреди в размер на €1 000 дневно, с което общата отплата достигнала €99 393.

Копие от документите било изпратено до съвета на шефовете на Daimler AG. Юридическият отдел на концерна бързо дал отговор, че претенциите на притежателите ще бъдат прегледани в незабавен порядък и най-вероятно ще бъдат задоволени. Малко по-късно от Sixt оповестили, че въпросът със загубите, амортизацията на транспортното средство и експертната оценка е решен напълно.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР