Германският канцлер Олаф Шолц отказва да подкрепи нарастващите призиви за

...
Германският канцлер Олаф Шолц отказва да подкрепи нарастващите призиви за
Коментари Харесай

Германия против визова забрана за руснаците в целия ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърля да поддържа възходящите апели за възбрана в целия Европейски Съюз за издаване на туристически визи на съветски жители, оповестява " Асошиейтед прес ".

В свое изказване в Осло след среща със скандинавските водачи, Шолц съобщи: " Това не е войната на съветския народ. Това е войната на Путин и би трябвало да сме пределно ясни по този въпрос ".

Важно е да разберем, че има доста хора, които бягат от Русия, тъй като не са съгласни с съветския режим, подчерта той.

През последния месец Финландия и Естония бяха измежду водещите гласове, призоваващи за общ метод в целия Европейски Съюз за справяне с казуса с руснаците, възползващи се от " малка врата " в глобите, която им разрешава да пътуват по суша в Европейски Съюз.

Има опасения, че това разрешава на руснаците да употребяват интернационалните летища, като това в Хелзинки, с цел да пътуват свободно, да отидат на отмора и да избегнат следствията, предстоящи от глобите.

Финландският министър председател Сана Марин, която поддържа възбраната за издаване на туристически визи, съобщи в Осло, че това е тематика, която Европейски Съюз би трябвало да разиска.

" Въпросът не е черен или бял, има и нюанси на сивото ", отбеляза тя, повтаряйки думите на финландския външен министър, който разяснява, че " в случай че понижим броя на шенгенските визи, които издаваме, би трябвало да имаме по-координиран метод в Европейски Съюз ".

От своя страна министър-председателят на Естония Кая Калас написа неотдавна в Туитър, че " визитата в Европа е привилегия, а не човешко право. Пътуването по въздух от Русия е прекъснато. Това значи, че до момента в който страните от Шенген издават визи, съседите на Русия понасят тежестта (Финландия, Естония, Латвия - единствени точки за достъп). Време е да прекратим туризма от Русия в този момент ".

Във вчерашното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че полемиката за това дали да се издават, или не туристически визи на руснаците се " уголемява всеки ден " и " в последна сметка това би трябвало да докара до подобаващи решения. "

Очаква се външните министри на страните от Европейски Съюз да обсъдят тематиката на годишната си среща в Чехия в края на август. Изявлението на Шолц обаче подсказва, че на този стадий възбраната би била малко евентуална без поддръжката на Германия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР