Германският канцлер Ангела Меркел заяви още в началото на визитата

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви още в началото на визитата
Коментари Харесай

Меркел протяга ръка към Китай

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи още при започване на визитата си в Пекин през днешния ден, че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай визира целия свят и тя се надява спорът скоро да бъде решен, предава Ройтерс.

Посещението й идва в миг, когато немските компании попаднаха под кръстосания огън сред Пекин и Вашингтон, стопанската система се сви през второто тримесечие поради по-слабия експорт, а водещи икономисти настояват, че страната е на прага на криза..

Но въпреки американският президент Доналд Тръмп да притиска фирмите от Съединени американски щати да потърсят способи да спрат своите китайски интервенции и да създават повече от продуктите си вкъщи, Меркел желае да стартира нова фаза в връзките сред Европейския съюз и Китай.

“Надяваме се, че ще има решение на комерсиалния спор със Съединени американски щати, защото той визира всички ” в света, съобщи Меркел на китайския министър председател Ли Къцян в Пекин по време на двудневната си аудиенция в азиатската страна.

 

Съединени американски щати и Китай би трябвало да възобновят комерсиалните си договаряния този месец, а представители на двете страни ще се срещнат публично във Вашингтон през октомври, напомня Инвестор.

Меркел упорства за европейска капиталова договорка с Пекин, макар че Вашингтон прибягва до серии от мита, с цел да противодейства на това, което дефинира като нелоялни търговски практики от страна на Китай. Европейските съдружници на Съединени американски щати, в това число Германия, значително споделят рецензиите към Пекин, само че не и избора на Тръмп да взема решение проблемите с налагането на мита.

Меркел твърди, че Германия е отворена за китайски вложения и тя приветства всички китайски компании да влагат в страната. Въпреки това канцлерът добави, че Германия ревизира вложенията в избрани стратегически браншове и сериозна инфраструктура.

От своя страна, Ли Къцян изясни, че Китай се надява Германия да одобри повече китайски компании и да отслаби регулацията за експорт на избрани артикули.

Германия, която търгува артикули за близо 100 милиарда евро с Китай през първата половина на 2019 година, държи ротационното председателство на Европейски Съюз през 2020 година, когато Меркел възнамерява среща сред Европейски Съюз и Китай, за постигането на единна европейска позиция по отношение на втората по величина стопанска система в света.

Същевременно Меркел разяснява, че е разискала проблемите в Хонконг с Ли Къцян и съгласно нея е належащо постигането на спокойно решение.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР