Германският канцлер Ангела Меркел защити вчера болезнените отстъпки, които е

...
Германският канцлер Ангела Меркел защити вчера болезнените отстъпки, които е
Коментари Харесай

Меркел защити отстъпките пред социалдемократите, отрече авторитетът й да е отслабен

Германският канцлер Ангела Меркел отбрани през вчерашния ден мъчителните отстъпки, които е направила пред социалдемократите за реализиране на четвърти мандат и уточни, че възходящите рецензии измежду нейните консерватори не са симптом за намаляване на престижа й, съобщи " Ройтерс ".

В изявление пред публичната телевизия " Цет Де Еф " (ZDF) тя разяснява възходящото отрицание измежду консерваторите след нейното решение да даде на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) могъщото финансово министерство.

Запитана дали възнамерява да приготви терена за правоприемник, който да управлява нейните консерватори на идващите избори, Ангела Меркел отговори, че по-младото потомство от редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) би трябвало да получи министерски постове в новата коалиция с ГСДП.

" Сега би трябвало да покажем, че можем да стартираме с нов екип ", посочи тя и добави, че има още шест министерски поста за попълване и че съгласно нея би трябвало да се направи по този начин, че да се посочат освен над 60-годишни претенденти, само че и по-млади хора.

Недоволство измежду младите

През уикенда младите членове на ХДС приканиха канцлера да разгласи състава на кабинета си преди основна партийна среща в края на месеца, съобщи ДПА. Трябва да бъдат посочени имената, сподели пред в. " Билд ам зонтаг " Паул Цимяк, водач на младежкото крило на ХДС. Това е единственият метод партията да може да утвърди съдружното съглашение с чиста съвест, акцентира той.

В партията има търкания по съдружното съглашение, което планува тя да отстъпи министерство на финансите на социалдемократите, а на вътрешните работи - на Християнсоциалния съюз - баварските съдружници на християндемократите.

Цимяк уточни, че Меркел би трябвало да има куража да избере сериозно мислещи хора за министри. Той означи, че настроението измежду редовите членове на партията е " повече от неприятно " и дефинира като " пагубна " партийната връзка след оповестяването на частичния лист с членове на кабинета.

Имената на възможните претенденти за министри, които се знаят до момента, не подсказват същинско възобновяване на партията, означи Цимяк. Християндемократическия съюз ще заседава на 26 февруари, с цел да утвърди съдружното съглашение.

Недоволни

Междувременно изследване сподели, че съгласно към две трети от германците социалдемократите са подобаващи да вземат участие в национално държавно управление. Данните са оповестени две седмици преди предстоящото гласоподаване в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за сформиране на новата коалиция с консерваторите.

Допитването на социологическия институт " Сивей " (Civey), направено за осведомителния портал t-online.de, обгръща 5000 души, от които 67.1% поддържат това мнение. Едва 25.6% намират социалдемократите за подобаващи да ръководят, само че измежду последователите на ГСДП този % е доста по-висок - 68.7%.

Сред поддръжниците на ХДС и на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) - с които ГСДП договаря за сформиране на съдружно държавно управление - 71.6% са сериозни по отношение на способността на социалдемократите да ръководят./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (247)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР