Германският канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел - германски политик, канцлер

...
Германският канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел - германски политик, канцлер
Коментари Харесай

Меркел: Имахме сериозни разногласия с полския премиер Матеуш Моравецки

Германският канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила съобщи, че имало "сериозни разлики в мненията " по доста въпроси на срещата й с полския министър председател Матеуш Моравецки, състояла се през днешния ден в Берлин. По думите й би трябвало доста да се направи за подобряването на немско-полските връзки, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА и Ройтерс.

На взаимната конференция канцлерът акцентира близкото съдействие сред Берлин и Варшава в региона на защитата и външната политика, като означи и забележителното възстановяване на икономическите връзки. Меркел не насочи обществено рецензии към Полша поради нейната правосъдна и медийна промяна, а единствено сподели, че всички членове на Европейски Съюз имат съществени задължения, които би трябвало да съблюдават. Меркел сподели още, че плануваният газопровод "Северен поток 2 ", който ще свързва Русия и Германия, не съставлява опасност за европейската енергийна сигурност. Така тя очевидно се опълчи на мнението на полския си сътрудник.

Полша, Украйна и трите балтийски някогашни руски републики се притесняват, че газопроводът по дъното на Балтийско море ще увеличи зависимостта на Европа от съветски природен газ и ще лиши от директни такси Украйна, която още се бори с проруски сепаратисти, припомниха организациите. "Мисля, че това е стопански план. Ние също сме за енергийна диверсификация. Ние също желаеме Украйна да продължи да има директен трафик на газ, само че имаме вяра, че "Северен поток " не е опасност за диверсификацията ", сподели Меркел.

Моравецки изрази противоречие, че "Северен поток 2 " ще диверсифицира доставките. "Този газ е от същия източник, само че по различен път. Ние посочваме рисковете, свързани с отрязването на Украйна от преноса ", сподели той. Същевременно окачестви като значимо изявлението на Меркел по отношение на гаранциите, че Украйна ще получава и отсега нататък доходи от газов пренос.

Преди срещата министър председателят на Полша подлага на критика Германия и другите страни от Европейски Съюз, че не подхождат задоволително съществено към заканите за сигурността. "Досега Европа имаше нехаен метод към защитата, тъй като живееше под чадъра на Pax Americana ", сподели Моравецки в изявление за вестник "Велт ", оповестено през вчерашния ден. Той цитира поговорката "Ако искаш мир, готви се за война ", който съгласно него се отнася и за Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР