Германският финансов министър Олаф Шолц приветства подкрепата на Вашингтон за

...
Германският финансов министър Олаф Шолц приветства подкрепата на Вашингтон за
Коментари Харесай

Германия приветства подкрепата на САЩ за минимален корпоративен данък

Германският финансов министър Олаф Шолц приветства поддръжката на Вашингтон за световен най-малък корпоративен налог, като я назова „ огромна стъпка напред “ в борбата против понижаване на държавните доходи, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Подкрепата на Съединени американски щати дава на самодейността  силен попътен вятър “, съобщи Шолц пред кореспонденти в Берлин и изрази вяра за реализиране на договорка тази година.

Оптимизмът идва ден, откакто финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че Вашингтон работи в Г-20 за световен най-малък корпоративен налог, защото взаимно обвързаната стопанска система на света е довела до „ 30-годишна конкуренция към понижаване на % на корпоративните налози “.

„ Заедно можем да използваме световен най-малък налог, с цел да осигурим преуспяване на световната стопанска система на основата на по-добри конкурентни условия в данъчното облагане на мултинационалните корпорации “, сподели тя в тирада пред чикагския Съвет за световни връзки.

Очаква се финансовите министри на 20-те най-големи стопански системи в света да обсъдят предлагането на виртуална среща в сряда, на която хазаин е Италия.

Представител на американското финансово министерство съобщи пред кореспонденти, че задачата на Г-20 е да предложи световен най-малък налог до юли, а администрацията на президента Джо Байдън може, в случай че се наложи, да промени законодателството си, с цел да приведе минималния налог в Съединени американски щати в сходство с интернационалния проект.

Споразумение в Г-20 може да даде подтик на договарянията по тематиката в по-голямата Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) като метод за отбрана на всичките ѝ членки от ерозия на данъчните доходи.

„ Убеден съм, че с тези старания по корпоративното облагане можем да сложим завършек на конкуренцията за намаляването им “, сподели Шолц и назова позицията на Йелън „ огромна стъпка напред “.

„ Сега е реалистично да реализираме съглашение тази година “, добави той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР