Германският енергиен гигант Uniper отчете рекордна нетна загуба от 40

...
Германският енергиен гигант Uniper отчете рекордна нетна загуба от 40
Коментари Харесай

Спирането на руския газ е нанесло сериозни белези на германския енергиен гигант Uniper

Германският енергиен колос " Uniper " регистрира рекордна чиста загуба от 40 милиарда евро, която е една от най-големите в историята на немската корпорация. Това отразява предстоящите бъдещи загуби вследствие на дейностите на Русия да спре доставките на газ към Европа, оповестява " Ройтерс ".

Загубата в допълнение акцентира по какъв начин решението на Русия да прекъсне десетилетните си връзки на доставка с Европа, най-много с Германия, се отразява на енергийния бранш на континента, като Uniper стана най-голямата корпоративна жертва на рецесията до момента.

От началото на годината акциите на енергийния колос са изгубили 93% от цената си, като настоящата им пазарна стойност е 1,14 милиарда евро, което е спад от 15,2 милиарда евро от началото на годината.

" Данните ни за полугодието към този момент демонстрираха, че това е оставило големи белези във финансовите ни резултати ", съобщи основният финансов шеф Тийна Туомела.

По думите му ега се водят диалози по какъв начин да се размени анулираната в последния миг такса върху газа с инструмент, който на процедура ще трансферира големите загуби на бъдещия притежател на Uniper - немското държавно управление.

" Uniper " съобщи, че чистата ѝ загуба включва 10 милиарда евро осъществени загуби, които са зародили заради потребността от компенсиране на спрените съветски доставки на природен газ от спот пазара на доста по-високи цени.

В същото време Uniper заплаши да заведе правосъдно дело против някогашния си главен снабдител " Газпром " и обмисля процедура пред шведски трибунал, с цел да претендира за обезщетение в размер на милиарди евро.

" Работим, с цел да сведем до най-малко рисковете и да прекратим до 2024 година загубите, произлизащи от спрените доставки на съветски газ ", сподели Туомела.

Той добавя, че измежду най-важните цели на колоса остава плануваното излизане от съветския пазар, където той има 83,7% дял в " Unipro ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР