Германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце предупреди

...
Германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце предупреди
Коментари Харесай

Германска министърка предупреди за руско влияние в Западна Африка

Германската министърка на икономическото съдействие и развиване Свеня Шулце предизвести през днешния ден преди заминаването си на обиколка в Буркина Фасо и Бенин, че ислямисткият тероризъм и съветските упоритости заплашват района на Сахел в Западна Африка, заяви ДПА.
 
Шулце ще бъде първият европейски министър на посещаване в Буркина Фасо след военния прелом от септември 2022 година, след който Ибрахим Траоре застана отпред на страната. Шулце е ръководител на Сахелския съюз, учреден от Германия, Франция и Европейския съюз в поддръжка на страните в района. Германия е четвъртият по величина донор на средства в организацията за районно развиване.
 
Буркина Фасо, страна без изход на море и с към 23 млн. души население, е подложена години наред от натиска на ислямистки терористични групировки, които последователно доближават столицата Уагадугу.
 
Преходното военно държавно управление, водено от Траоре, управлява към половината страна и отсрочи за неопределен срок обещаните за тази година избори. Както прилежащи Мали и Нигер, които са също следени от военните след преврати, осъществени през последните години, Буркина Фасо също се доближава до Русия.
 
" Разпространението на терористичните групировки и засилващото се съветско въздействие в района имат капацитета мощно да дестабилизират целия район, ситуиран наоколо до Европа ", се споделя в изказване на Шулце, оповестено от нейното министерство.
 
" С това посещаване желая да открия канали за разговор, да изслушам и да показва нашите позиции ", добави министърката. В Буркина Фасо тя възнамерява да се запознае с локални планове, ориентирани към образование за справяне с дезинформация. Утре вечерта тя би трябвало да пътува до прилежащ Бенин, в който има засилващи се терзания към ситуацията на границата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР