Германската икономика губи 86 милиарда евро годишно заради недостиг на

...
Германската икономика губи 86 милиарда евро годишно заради недостиг на
Коментари Харесай

Близо 2 милиона незаети работни места в Германия, страната губи 86 милиарда годишно


Германската стопанска система губи 86 милиарда евро годишно поради дефицит на работна ръка, заключва изследване на Boston Consulting Group. В Германия има 1,9 благ. незаети работни места, а казусът занапред ще се задълбочава.

В  много предприятия и цели стопански браншове страдат от неналичието на работна ръка. Изследване на консултантската компания Boston Consulting Group е стигнало до извода, че дефицитът на чиновници коства на немската стопанска система 86 милиарда евро годишно, написа немският NTV.
Редакцията предлага
Близо 2 милиона са незаетите работни места в Германия

Според Нюрнбергския институт за проучване на заетостта през второто тримесечие на годината във Федералната република е имало 1,9 милиона незаети работни места. " Това е с към един милион повече от дългогодишната междинна стойност ", споделят създателите на изследването. Според тях всеки един от изчезналите служащи би генерирал приблизително към 86 000 евро икономическа продукция годишно.

Перспективите са неприятни, разяснява списание  " Шпигел ". Сред водещите стопански системи в света загубите на немската стопанска система са вторите най-големи след тези на Съединените щати.

" Както икономистите, по този начин и ние виждаме казуса като систематичен ", разяснява Йохан Харнос, който е създател на проучването дружно с Янина Кугел. 

Квалифицираната миграция е допустимо решение

Според създателите на проучване, даже и да се одобри, че имиграцията е сред 300 и 400 хиляди души годишно, до 2035 година броят на хората в трудоспособна възраст ще е намалял с 3 милиона. А до 2050 година - с цели 9 милиона.

" Въпреки че в Съединени американски щати има най-вече свободни работни места, те са и в най-хубава позиция да запълнят тази празнота ", показва Кугел. Авторите на проучването предвиждат дефицит от 19 милиона служащи до 2050 година в Съединените щати, само че и почти същия брой имигранти.

Харнос предлага Германия да се насочи към образованието на служащи в страни, чието население към момента пораства. " Една от опциите е да образоваме хората в родните им страни, преди да дойдат в Германия. Това би било от изгода за имигрантите, за страните им на генезис, както и за страните, в които ще работят. " Като образци за такива страни той показва Индия, Нигерия, Индонезия и Египет.

" Колкото по-голямо е разнообразието в фирмите, толкоз по-иновативни са те "

Кугел, от своя страна, приканва за деидеологизация на дебата за казуса. " Ако се появи още по-голям дефицит на квалифицирани служащи, политическите полемики ще придобият напълно друга тоналност ", показва тя във връзка със стабилността на пенсионните и здравни системи. " Там, където имиграцията е публикувана, приемането е доста по-високо ", показва Кугел и дава за образец градове като Мюнхен, където доста високият дял на имигрантите е придружен от относително невисок приток на екстремисти.

Кугел и Харнос поучават немските компании по-често да се обръщат към интернационалния пазар на труда. " Колкото по-голямо е разнообразието в фирмите, толкоз по-иновативни са те ", споделя Кугел. Кугел засяга да вземем за пример американските софтуерни компании, в които работят огромен брой имигранти.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР