Германия засега не планира да изпрати изтребители на Украйна, съобщиха

...
Германия засега не планира да изпрати изтребители на Украйна, съобщиха
Коментари Харесай

Германия не планира да доставя изтребители на Украйна

Германия към този момент не възнамерява да изпрати изтребители на Украйна, оповестиха през днешния ден представители на министерствата на защитата и на външните работи в Берлин, представени от Ройтерс.

„ Това не стои на дневен ред за нас “, сподели на постоянен държавен брифинг за медиите представител на отбранителното ведомство. Говорител на външното министерство добави: „ В момента не се водят такива диспути. “

Тази седмица украинският президент Володимир Зеленски изиска от западните съдружници да дават на Киев модерни самолети, с цел да отблъсне съветската инвазия, въпреки че към този момент не е ясно какъв брой страни са подготвени и по кое време биха могли да изпратят изтребителите.

За да освободи окупираните от Русия територии, Украйна разчита освен на бойни танкове от Германия, Съединени американски щати и други страни. Тя желае и изтребители в поддръжка на плануваната атака. Въпреки това, както канцлерът Олаф Шолц неотдавна изясни в Бундестага, алената линия от позиция на Германия са точно изтребителите.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер също не счита, че Германия е в положение да поддържа Украйна с изтребители. " Федерална република Германия няма какво да предложи на Украйна по този въпрос ", съобщи той.

Хофрайтер не счита, че тематиката за доставка на изтребители е табу, само че съобщи, че самолетите " Торнадо ", които Германия би могла д апредостави, съвсем не действат. За изтребители Eurofighter също не можеше да се приказва, защото образованието за полети с тях и разполагането им на нова локация отнема много време и са прекомерно комплицирани.

За да помогне на Украйна, Хофрайтер изиска Германия да достави доста повече танкове, в сравнение с бяха обещани до момента. „ Въпреки че 14-те немски танка " Леопард " са " по-добре от нищо, само че за жалост това не е задоволително, тъй като фронтът е дълъг 1200 километра “, съобщи той.

Ето за какво е неотложно " да се усили броят на танковете, както на бойните, по този начин и на пехотните бойни машини ". Хофрайтер отхвърли настояванията за договаряния и ограничение на доставките на оръжие.

„ В прочут смисъл неуместният резултат върху държавното управление на Путин е, че това непрекъснато говорене за дипломация и отводът от доставки на оръжие води до това, че дипломацията има по-малък късмет, тъй като ускорява убеждението на Путин, че в последна сметка ще завоюва войната и това е по-изгодно за него, в сравнение с да договаря “, уточни още политикът.

Ето за какво е нужен по-силен боен напън, " с цел да разбере Путин, че ще загуби тази война. Едва тогава, когато разбере това, той ще бъде подготвен да договаря. " Затова решаващо изискване е " Украйна да реализира мощни триумфи в терена ", а не Русия да реализира леки триумфи, тъй че Русия да разбере, че е " на губещия път ", съобщи той.

Дебатът за доставката на изтребители за Украйна стартира незабавно откакто няколко западни страни взеха решение да дават на Украйна танкове. В допълнение към ракетите с отдалечен обхват на деяние украинският президент Володимир Зеленски изиска да бъдат подсилени военновъздушните сили. Германският канцлер Олаф Шолц изключва опцията за доставка на изтребители, до момента в който Съединени американски щати, Нидерландия и Франция са по-гъвкави.

Но за какви самолети въобще става дума?

За разлика от ясното търсене на танкове, Украйна няма единна линия, когато става въпрос за изтребители. Заместник-министърът на външните работи Андрий Мелник загатна съвсем всички известни видове самолети, като американските F-16, F-35, европейските разработки на Eurofighter и Tornado, френските Rafale и шведските Gripen. Преди всичко обаче Украйна се надява на F-16.

В неотдавнашно изявление представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат уточни като цел две ескадрили от по дванадесет изтребителя - т.е. общо 24 самолета. В идеалния случай това би трябвало да са американски изтребители от вида F-16. Германия не разполага с такива самолети, само че доста други западни страни, с изключение на Съединени американски щати, имат. В Холандия да вземем за пример скоро ще бъдат извадени от въоръжение някои самолети F-16.

Колко бързо могат да бъдат ситуирани западни изтребители в Украйна?

Съединени американски щати разполагат с обширни и непотребни ресурси от остарели изтребители, в това число с огромна площадка за скрап на военновъздушната база Дейвис-Монтан в Аризона, където се паркират остарелите военни самолети. При по-старите видове самолети, като F-16, може да се окаже допустимо такива да се закупят за ремонт на свободния пазар. Резервните елементи са налични в огромни количества.

Но даже и Украйна да получи бързо западни изтребители като F-16, те надали ще играят роля във военните дейности в обозримо бъдеще. Украинският министър-председател Денис Шмихал съобщи пред новинарския портал „ Политико “, че образованието на водачите на страната му за работа със западни самолети ще отнеме " шест месеца или повече ". Поради това е още по-важно решението за доставка да бъде взето скоро - сподели той.

Бившият висш главнокомандващ на НАТО Джеймс Ставридис неотдавна съобщи по телевизия ZDF, че F-16 е " относително елементарен аероплан, който може да се научи добре ". Като различен вид той уточни изтребителите МиГ-29 от Полша, с които украинските водачи умеят да работят незабавно и които могат да бъдат доставени непосредствено.

По-лесна е доставката на МиГ-29

През уикенда ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген също загатна МиГ-29 като алтернатива, в допълнение към F-16. Политикът от демократичната Свободна Демократическа Партия в региона на защитата Маркус Фабер съобщи пред каналите RTL и ntv: " По-специално МиГ-29, като руски модели, са нещо, което Украйна също към този момент познава. "

Украйна към момента разполага с тези самолети, тъй че водачите ѝ могат да се оправят с тях без в допълнение образование. След обединяването Бундесверът към момента употребява някои МиГ-29 от Германска демократична република. В края на 2002 година всички останали 22 самолета МиГ-29 са предадени на Полша. Прехвърлянето им в Украйна евентуално ще би трябвало да бъде категорично утвърдено от Германия като първичен притежател.

Малко след началото на войната Полша към този момент предложи да достави на Украйна МиГ-29 руско произвеждане. Министерството на защитата на Съединени американски щати обаче счита, че това е прекомерно рисковано, защото може да бъде възприето като ескалация от страна на Русия.

" Германските " МиГ-29 обаче са единствено част от полския боеприпас. Други сътрудници на НАТО от някогашния Източен блок, като Словакия и България, също към момента разполагат с такива самолети. Доставката на аварийни елементи за МиГ-29 обаче ще бъде проблематична. Това е по този начин, тъй като те се създават в Русия.

С какви самолети воюват украинските военновъздушни сили до момента?

Преди войната, по данни на основаните в Лондон анализатори от Международния институт за стратегически проучвания, Украйна е разполагала с към 110 оперативни бойни самолета. От тях 70 са руски изтребители МиГ-29 и Сухой 27, както и 45 Сухой 25 и 24 за битка с наземни цели.

Междувременно западните поддръжници на Украйна изпратиха огромно количество тежко въоръжение за сухопътни боеве и въздушна защита. Системите за защита като Patriot и Iris-T са ефикасни против противников самолети, ракети и безпилотни летателни апарати 24 часа в денонощието. Те пазят избран радиус към личното си местонахождение. Това е друго от изтребителите, които са подобаващи за отбрана на огромни региони.

Решението за доставка на изтребители на Украйна би трябвало да е на НАТО, съобщи през днешния ден полският министър председател Матеуш Моравецки, представен от Ройтерс.

" Трябва да има решение на НАТО. Когато бъде решено недвусмислено дали ще бъдат доставяни изтребители на Украйна, Полша ще реши какво да прави ", сподели Моравецки на конференция в Брюксел.

Той посочи, че на срещата на водачите на Европейски Съюз някои страни не са се съгласили с предложенията на Полша за доставка на муниции на Украйна.

" Вчера обсъдихме доставката на муниции, съвместната доставка и взаимното произвеждане биха били в полза на всички страни от НАТО и Европейски Съюз, както и в полза на Украйна. За страдание, някои страни не реагираха позитивно на нашето предложение ", разясни полският министър председател.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР