Германия постигна споразумение за обезщетение с роднините на израелци, убити

...
Германия постигна споразумение за обезщетение с роднините на израелци, убити
Коментари Харесай

50 г. след клането на Олимпийските игри в Мюнхен е постигнато споразумение за обезщетение

Германия реализира съглашение за обезщетение с роднините на израелци, убити по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година Тогава единадесет израелски спортисти са убити, откакто са взети за заложници от членове на палестинска въоръжена група, напомня Военновъздушни сили.

Споразумението за обезщетение на околните в размер на 28 млн. евро пристигна дни преди 50-ата годишнина от нещастието.

Семейства по-рано този месец заплашиха да бойкотират възпоменанията на нещастието, заявявайки, че сумата, която им е препоръчана, е прекомерно ниска.

Израелският президент Исак Херцог приветства договорката, като я назова „ значима стъпка от немското държавно управление ”.

Мюнхенското кръвопролитие на 5 септември 1972 година е една от най-мрачните глави в олимпийската история. Членове на израелския тим са взети за заложници в Олимпийското село от палестински въоръжени мъже от групата „ Черен септември ”. Двама от тях са убити съвсем незабавно, до момента в който другите са убити по време на престрелка със западногерманската полиция на близкото летище, до момента в който екстремистите се опитваха да ги изведат от страната.

В взаимно изказване немският президент Франк-Валтер Щайнмайер и Исак Херцог оповестиха, че са „ щастливи и облекчени ”, че е реализирано съглашение. Германия даде обещание да разсекрети документите, свързани със заложническата рецесия и последвалата несполучливата избавителна интервенция.

В продължение на доста години фамилиите на жертвите упрекват немските управляващи, че не са създали задоволително, с цел да защитят спортистите и не са били транспарантни по отношение на пропуските в сигурността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР