Германия официално е имала в миналото съвместни програми с Китай

...
Германия официално е имала в миналото съвместни програми с Китай
Коментари Харесай

Пенсионирани германски пилоти издават тайни на Китай?

Германия публично е имала в предишното взаимни стратегии с Китай за военно образование. Обмяната на механически и тактически опит сред военните на разнообразни страни е по-скоро нормална процедура. А пренасянето на неповторимия опит на военнослужещите в частния бранш, откакто те се пенсионират, също не е извънредно. 

Но когато приказваме за Китай, нещата наподобяват по-различно. Това си проличава и от острите реакции след обява, която хвърли светлина върху нещо, което до наскоро е било елементарна процедура. " Шепа " пенсионирани водачи от немските военновъздушни сили (ВВС) са отпътували за Китай, откакто са сключили преференциални частни контракти за образование, оповестиха списание " Шпигел " и публичната телевизия ZDF. А немският министър на защитата Борис Писториус, който новината завари на срещата на върха в Сингапур, можеше само да съобщи пред китайския си сътрудник Ли Шангфу, че чака " тази процедура да бъде прекъсната неотложно ".

Всичко това се случва в момент когато немското държавно управление преоценява икономическите и стратегическите си връзки с втората по величина стопанска система в света - нещо, което Берлин прави по гледище на Вашингтон.

Германският боен министър Борис Писториус е решен да постави завършек на тази практикаСнимка: DW

Затягане на разпоредбите

" Министерството (на отбраната) в този момент би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да постави завършек на тази процедура ", съобщи пред Дъждовни води Маркус Фабер, народен представител от парламентарната комисия по защита на Бундестага. " Правилата за хората с достъп до информация, обвързвана със сигурността, би трябвало незабавно да бъдат затегнати ", безапелационен е той.

В случая не е  нарушен нито един закон на страната. Същевременно обаче съществуващата сива правна зона оставя на немското държавно управление единствено лимитирани пълномощия да постави завършек на този тип обмяна на военни знания.

При неналичието на явен проблем, касаещ издаване на държавни секрети, представител на немското Министерство на защитата съобщи пред Дъждовни води, че пенсионираните чиновници на армията и други трудещи се на държавна работа значително са свободни да употребяват своя опит. Според изказването на институцията те подлежат на " ретроактивни служебни отговорности ", които изискват от тях да рапортуват за работата си, както и да " резервират в загадка въпроси, станали им известни " по време на тяхната работа. Освен това министерството прави " инспекция за спор на ползи " и може да откаже да наеме чиновник, в случай че откри обвързван с него или нея спор на ползи.

Кражба на военни секрети?

Министерството изрази угриженост, че китайските водачи получават освен базови указания за полетите в страните от НАТО, само че и информация за тактиката и оперативните благоприятни условия на Алианса. Не е ясно обаче дали това съставлява нарушаване на разпоредбите за конфиденциалност.

Пред Дъждовни води от южноафриканското учебно заведение TFASA, което беше посочено в обявата на " Шпигел ", отхвърлиха да заплашват националната сигурност на която и да било страна. " Всички аспекти на образованието и материалите са строго некласифицирани. Те се дават или от публично наличен източник, или от самите клиенти ", е споделил в Лондон представител на учебното заведение.

Наемането на пенсионирани водачи от НАТО за образование на китайски летци е почнало преди съвсем десетилетие, пипомнят китайски вонени анализатори. Но тогава Европейският съюз още не беше определил Китай като " систематичен противник ", а тактиката за национална сигурност на Съединени американски щати още не разгреждаше Пекин като " единственият съперник ", разполагащ със средствата и желанието да " промени интернационалния ред ".

Самият Китай има дълга история на сполучливо потребление на непознато ноу-хау за ускорение на своето развиване и увеличeние на мощта си. Западните достижения в региона на науката и проучванията, промишлеността, технологиите и интелектуалната благосъстоятелност откриха своя път към съответните им китайски еквиваленти. Не би било прекомерно мъчно сходни старания да се насочат и към отбранителния бранш на страната.

Екипаж на разунавателен аероплан АУАКС на НАТО по време на мисияСнимка: picture-alliance/ dpa

" За китайските въоръжени сили работата с пенсионирани западни водачи им разрешава да усъвършенстват доктрината си, а това в действителност съставлява кражба на секрети от военните учения на западните страни ", съобщи за Дъждовни води Цу-юн Су, теоретичен помощник в Института за национална защита и проучване на сигурността (INDSR) в Тайван.

Проблемът визира всички в НАТО

Репортажите на немските медии за пенсионираните водачи от военновъздушните сили идва на фона на вълна от сходни разкрития в други страни. Твърди се, че английски и американски водачи също са взели присъединяване в сходни китайски стратегии. Подобно на Германия, английският парламент също обмисля стягане на законите, касаещи сходни проблеми.

В един малко по-краен случай някогашен водач от американската морска пехота бе задържан предходната година в Австралия. Даниел Дъган е изправен пред риска от екстрадиция в Съединени американски щати по обвинявания в скрит план, трафик на оръжие и пране на пари, свързани с хипотетично образование в Китай по контракт, подписан с южноафриканското учебно заведение TFASA.

Бившият боен, който в този момент е жител на Австралия, отхвърля да е правил каквито и да са нарушавания. Той твърди, че делото против него е политически стимулирано, защото връзките сред Съединени американски щати и Китай са се влошили след приключването на контракта му.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР