Германия e най-големият външнотърговски партньор на България, като през 2022г.

...
Германия e най-големият външнотърговски партньор на България, като през 2022г.
Коментари Харесай

Германия и България с рекорден стокообмен от 1,2 млрд. евро за 2022 г.

Германия e най-големият външнотърговски сътрудник на България, като през 2022г. стокообменът е рекорден и доближава близо €12 млpд. Немските компании са и измежду най-големите вложители и работодатели у нас. Само по Закона за поощряване на вложенията сертифицираните капиталови планове на немски компании през годините са общо 52. Това стана ясно по време на среща сред министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев и посланика на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк.

Двамата разискаха образуване на бизнес и капиталов конгрес в Германия, на който да бъдат показани опциите за вложение в България, както и да бъдат показани и да споделят позитивен опит немски компании, които към този момент са вложили сполучливо у нас. 

Като предпочитани браншове за съдействие министър Пулев открои аутомотив, IT и произвеждане. Той акцентира, че автомобилостроенето е най-бързо растящият бранш в стопанската система ни дружно с софтуерния отрасъл. По думите му аутомотив секторът обезпечава 11% от Брутният вътрешен продукт на страната. Пулев акцентира, че в България има доста положителни образци на немски компании в аутомотив промишлеността, които работят от години у нас и уголемяват активността си. Акцент в диалога беше подложен и върху съдействието в областта на зеления водород.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР