Германия e най-големият външнотърговски партньор на България, като през 2022г.

...
Германия e най-големият външнотърговски партньор на България, като през 2022г.
Коментари Харесай

Отбелязваме рекорден стокообмен с Германия

Германия e най-големият външнотърговски сътрудник на България, като през 2022г. стокообменът е рекорден и доближава близо 12 млpд. евро. Това стана ясно по време на среща на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев и посланика на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк.

Немските компании са и измежду най-големите вложители и работодатели у нас. Само по Закона за поощряване на вложенията сертифицираните капиталови планове на немски компании през годините са общо 52.

Като предпочитани браншове за съдействие министър Пулев открои аутомотив, IT и произвеждане. Той акцентира, че автомобилостроенето е най-бързо растящият бранш в стопанската система ни дружно с софтуерния отрасъл.

По думите му аутомотив секторът обезпечава 11% от Брутният вътрешен продукт на страната. Пулев акцентира, че в България има доста положителни образци на немски компании в аутомотив промишлеността, които работят от години у нас и уголемяват активността си.

Акцент в диалога беше подложен и върху съдействието в областта на зеления водород. Пулев уточни, че МИР създава атомна пътна карта, с фокус зелен водород, с цел да отвори новаторски сегмент, който е мощно перспективен и ще отключи редица капиталови благоприятни условия. Той разгласи, че се чака утвърждението на Европейска комисия на документа, след което той ще бъде признат и от Министерски съвет.

„ Разработва се и план за Водородна котловина у нас, като страната ни се стреми да бъде един от водачите в световен мащаб. Пулев посочи, че има единствено 20 страни в света, в които са създадени до момента такива долини.

„ Германия е един от водачите в световен мащаб, като извънредно потребен ще бъде вашият опит в сферата, както и най-хубавите практики “, добави той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР