Гергана Мудова, Аниса Туати, Елина, Стефан Стоянов и майката на

...
Гергана Мудова, Аниса Туати, Елина, Стефан Стоянов и майката на
Коментари Харесай

Елина Кешишева омагьоса София с френски русалки

Гергана Мудова, Аниса Туати, Елина, Стефан Стоянов и майката на Кешишева  след премиерата в " Квадрат 500 "   

Елина Кешишева омагьоса София с френски русалки. Българката, която е от най-известните фотографи във Франция и западна Европа, откри изключителна галерия в „ Квадрат 500 “.  Творбите в експозицията „ Лета “, показана от Гергана Мудова и фондация „ Музис “, водят публиката в същинска пасторална симфония – нимфи с лицата на девойки от приятелското общество на Елина плуват в приток на Лоара.  А ето и какво споделя кураторът  Аниса Туати.

„ Река Лета тече постепенно и безшумно. Както споделят поетите, тя е като от масло, а течението й е по-тихо от шепот. Елина Кешишева не обича сладникави разкази - Лета е русалка на забравата, с която в древногръцката митология се свързва една от реките в подземния свят. Душите на мъртвите пиели от водите на Лета, с цел да не помнят земния си живот. Заглавието носи мощен прочувствен и метафизичен заряд. Замисълът на изложбата е да подкани фена да насочи мислите във вътрешността към себе си, да потъне в давност, която отпуска сетивата му и да чуе вътрешния си глас.

За да провокира тези чувства, Кешишева основава изображения с доста деликатност, родена отдолу под ръцете й. Всяка снимка е изпълнена в маниера на класическо художествено произведение. Тя снима върху кино лента, с цел да улови най-точно цветовете на естествена светлина. Фотографиите й са формирани от обособени фрагменти, окачени в семпли рамки от естествено дърво. “

„ Правя всичко с обич към хубостта. Създавам изображения, тематики, които ме вълнуват, и желая да реализира същото прочувствено влияние, каквото са провокирали у мен самата “, споделя Елина.

Нейните прелестни работи нямат заглавия. Тя ги основава измежду природата по време на пандемията покрай Мемийон във Франция - жизнеутвърждаващи фотографии, чиито героини са като антични скулптури без възраст с прелестни тела.  

Елина Кешишева живее в Париж от 25 години, като за първи път е видяна на фестивала De Mode et de Photographie of Hyères от Патрик Реми и Мишел Малар. От тогава работи за най-утвърдените списания - Vogue, Numéro, W... Нейни работи са излагани по целия свят, а един от последните й грандиозни планове, мощно впечатлил публиката и рецензията, е акцията по представянето на настоящата сбирка на паметната фешън къща „ Диор “.  „ Елина е безспорен феномен в международната снимка “, безапелационен е интернационалният арт дилър Стефан Стоянов.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР