ГЕРБ сигурни за Сливен, Варна и Пловдив, БСП с шансове

...
ГЕРБ сигурни за Сливен, Варна и Пловдив, БСП с шансове
Коментари Харесай

Битките на балотажа-участници и прогнози

ГЕРБ сигурни за Сливен, Варна и Пловдив, Българска социалистическа партия с шансове в Русе, Ловеч и Разград, Движение за права и свободи - в Търговище
ВАРНА - Балотаж на кантар

Макар досегашният кмет на Варна Иван Портних да беше прекомерно непретенциозен в медийните си изяви в едномесечната си акция, крепко навакса откъм гласност след вота. Причината е ясна - съвсем два дни трябваха на ЦИК да преброи на 100% бюлетините в града и да оповести, че Портних печели едвам с 49,29%. На голяма отдалеченост след него е Костадин Костадинов (Възраждане), който изпревари на косъм Анелия Клисарова (БСП) и влезе в борбата за втори тур. Победата на Портних е вън от подозрение, само че вредите от резултата удариха по репутацията му, тъй като изненадващо го оставиха отвън тима на отличниците на ГЕРБ, в който се подредиха Димитър Николов, Живко Тодоров, Калин Каменов, и Таня и новото попълнение Станислав Дечев.   
Повторното явяване на Портних обаче връща интригата на мача в района, защото партията на Борисов там евентуално ще запише най-отчетлива победа. 10 техни претенденти завоюваха от раз, Бяла е на % от финала. А борба ще има единствено в Провадия. В знаковата за Българска социалистическа партия цитадела Жоро Илчев води безапелационно против дългогодишния кмет Филчо Филев, който върна блясъка на първата солница в света.    

ВИДИН - Ценков vs. Ценков

Двубоят във Видин припомня борбата преди 4 години в Пазарджик, където адаш на кмета Тодор Попов му отмъкна 15 % и го откара на балотаж. Във Видин обаче противника на досегашния градоначалник от ГЕРБ Огнян Ценков освен не е елементарен съименник, а е повдигнат от коалицзионния сътрудник на ръководещите - Съюз на демократичните сили и взе 30,41% от гласовете в крайдунавския град. Досегашния кмет обаче резервира първото място в класирането и влиза на втория тур с преднина от 2%.
В дребните общини двама изклюмително работливи кметове на ГЕРБ нече си потвърдиха мандата - в Бойница и Ружинци. Кметът на Грамада също печели безапелационно, а в останалите 8 общини се чакат оспорвани борби.  

БЛАГОЕВГРАД - Челен конфликт ГЕРБ - Българска социалистическа партия

Пиринско осъмна след вота с най-малко 3 изненади. Досегашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов, считан за сигурен победител на първия тур, отива на балотаж с резултат от 25,65 % против вярата на Българска социалистическа партия Румен Томов, който получи 20,50% от гласовете. Банско пък потегли по нова писта откакто досегашният секретар в общината Иван Кадев завоюва вота в града след рекордна интензивност от съвсем 80 % и зае мястото на Георги Икономов, който съумя да развие общината, само че с цената на огромно разделяне на свои и непознати, което му коства и поста.
Очаквано кметът на Сандански ще се реши на балотаж, само че той не е с присъединяване на Българска социалистическа партия претендента - Младен Тимчев, а с представителя на Вътрешна македонска революционна организация - Атанас Стоянов, който е с минимално закъснение от досегашния кмет - Кирил Котев.
Очаквано ГЕРБ взе Петрич, Симитли и Разлог, БСП- Гоце Делчев и Кресна, а Движение за права и свободи - Белица, Сатовча, Хаджидимово и Якоруда, на крачка е да завоюва и Гърмен.

ДОБРИЧ - Слаба вяра за ГЕРБ

Надеждата на ГЕРБ за Добричко. В регионалния град кандидатката Надежда Петкова, се стопи след първия тур. Тя получи 29.46% и ще се яви на балотажа против досегашния кмет Йордан Йорданов от Местна коалиция ДБГ (ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН) с съвсем двойна поддръжка - 41.22%. Оспорвана борба следва в най-интересната община - Дорбичка, сред Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Двете партии резервират Балчик, алените имат и кмет в Генерал Тошево, Движение за права и свободи - в Рушари, и най-вероятно в Тервел. В региона ГЕРБ към този момент държи единствено Шабла и се надява да пробие в Каварна, където досегашната горделивост на Българска социалистическа партия Нина Ставрева остъпи за балотажа мястото на Вътрешна македонска революционна организация.   

ЛОВЕЧ - Тежък дамски двубой

Оспорвана борба се обрисува в Ловеч сред досегашния кмет Корнелия Маринова от ГЕРБ, която получи поддръжка от 28.82% и Радина Банкова от Българска социалистическа партия, която й диша във врата с 26.30%, решаващи ще са гласовете на третия претендент - Вътрешна македонска революционна организация.
В региона кметовете на ГЕРБ в Априлци, Угърчин и Луковит не престават напред, в Тетевен чакат сложен балотаж, Българска социалистическа партия елементарно си удостовери Троян, само че загуби Ялбаница. Там социалдемократи заменят социалистите, а втора политическа мощ е Движение за права и свободи.

ПЕРНИК - Българска социалистическа партия диша във врата на Церовска

Единствената изненада в Пернишко донесе областиня град, в който изненадващо на първия тур Станислав Владимиров, народен представител от Българска социалистическа партия, получи 39.91%, с 1 % по-малко от гласовете против считаната за неоспорим любимец досегашна кметица Вяра Церовска. Резултатите дават знак за инфарктен балотаж.
Иначе ГЕРБ безапелационно печели в Брезник, Трън и Земен, на крачка от успеха е в Радомир. Ковачевци остава за Българска социалистическа партия.

ПЛЕВЕН - Трудна борба

Непредсказуем е резултатът в Плевен, както и преди 4 години. Срещу досегашният кмет Георг Спартански, който взе 36,90% от гласовете, само че разчита и на 14-те % на Българска социалистическа партия, ръководещите издигнаха регионалния шеф Мирослав Петров, който остана втори с 30,12%, само че ще обере протестния избор.
ГЕРБ резервира Белене, Долна Митрополия, Пордим и Кнежа, оспорвани борби ще са за Долни Дъбник и Никопол.

ПЛОВДИВ - Зико с задатък пред Славчо

Здравко Димитров, претендентът на ГЕРБ за кмет на Пловдив завоюва 36.14% и отива като любимец на балотажа против Слачво Атанасов се трагичен поврат, в който в началото второто място държеше Дани Каназирева. Най-големият поврат в изборната нощ обаче пристигна точно под тепетата и то не за първото, а за второ място. Социолозите часове наред тръбяха, че на балотаж отива Дани Каназирева, само че в късните часове на неделя претендента на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ Славчо Атанасов събра 16.15% и си обезпечи билет за втория тур.
По-интересните балотажи в региона за червено-синя борба в Асеновград и Хисаря, конкуренцията сред две леви партии в Първомай, както и вероятния пробилв на Воля за Сопот.   

РАЗГРАД - Българска социалистическа партия поведе на ГЕРБ

Българска социалистическа партия има всички шансове да вземе Разград на балотажа. Оспорваната борба там завърши с обстоятелството, че претендентът на социалистите Денчо Бояджиев излезе едни гърди пред сегашният кмет Валентин Василев (ГЕРБ). Бояджиев, който получи 25.38% от гласовете, бе кмет на града преди Василев, който взима 24.36%. Гласовете на Движение за права и свободи (17,20%) ще решат спечелилия. Партията на Доган към този момент си обезпечи успеха в съвсем всички общини на района, единствената конспирация остава в Исперих.

РУСЕ - Гордостта на социалистите

Резултатът в Русе е гордостта на Българска социалистическа партия от първия тур на локалните избори. Кандидатът на социалистите - депутатът Пенчо Милков излезе с голяма преднина пред претендентката на ГЕРБ Диана Иванова. Милков, който е подсилен от Местна коалиция Българска социалистическа партия за България (АБВ, Движение за радикална смяна Българската пролет, ПД Социалдемократи) има 35.16%, Иванова взе едвам 25.13%. За наслада на ГЕРБ, те печелят съвсем всички общини в региона - Борово Бяла, Сливо поле, Ценово. Движение за права и свободи резервира Ветово, в Две могили има яростна борба сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.  

СИЛИСТРА - Огромна преднина за ГЕРБ

Съвсем малко не доближи на досегашния кмет на града доктор Юлиян Найденов да завоюва нов мандат още на първи тур - 48.51% от гласовете. В неделя против него ще играе станалият прочут като евродепутат 15/15 Момчил Неков от Местна коалиция Българска социалистическа партия за България (БСП за България, Национална движение „Симеон Втори", ДРП Българската пролет, МИР), който получи 29.02% от гласовете, само че не съумява да събере спомагателна поддръжка.
Лесна победа чака ГЕРБ в Силистра, само че доста сложна в Дулово. Там ще е кърваво, поради разликата с един % в гласовете с Движение за права и свободи.
Алфатар и Кайнарджа остават за ГЕРБ, Главиница и Ситово - за Движение за права и свободи. Екскметът на Тутракан  Димитър Стефанов, който напусна ГЕРБ и в този момент е самостоятелен, отвя партийния претендент. Сега има късмет за нов мандат с гласовете на втория - от Движение за права и свободи.

СЛИВЕН - Дежа вю борба

Дежа вю борба ще има в Сливен. Сегашният кмет Стефан Радев (ГЕРБ) отива на балотаж с предходния градоначалник ген. Кольо Милев от Българска социалистическа партия. На Радев също не му доближи малко, с цел да завоюва от раз, взе 48,47%, двойно над Милев - 24.33%. Няма конспирация и в цялата област - Котел и Нова загора взеха следващ мандат, Твърдица  още веднъж ще е на ГЕРБ.

СМОЛЯН - Неочакван балотаж за Българска социалистическа партия

Стефан Сабрутев ненадейно зарадва Българска социалистическа партия. Той се класира за балотажа, получавайки 21,46 на 100 от гласовете. Така Сабрутев измести с малко претендента на Новото време Кирил Хаджихристев, за който в изборната нощ всички твърдяха, че  е сигурен състезател на втория тур. Балотажът ще е изключително тежък за досегашния кмет Николай Мелемов, който реализира едвам 39.84% поддръжка. Прогнозите сочат като нестабилно оставането му на поста, изключително в случай че гласовете на Новото време се прелеят към Сабрутев. И в случай че той получи поддръжката на гласовете на Движение за права и свободи, които тази година с новия си претендент записа добър резултат.
Движението може да поздрави с съвсем всички кметове - или независимо или в обединения - Мадан, Рудозем, Борино, Неделино, Девин, с огромни шансове са за балотажа и в Чепеларе. За ГЕРБ остават Златоград и Доспат. А АБВ има опция за пробив в Баните.  

ТЪРГОВИЩЕ - Големи шансове за Движение за права и свободи

Балотажът в Търговище ще е един от най-интересните. Кандидатът на ГЕРБ - досегашният кмет доктор Дарин Димитров не съумя да завоюва на първи тур, макар че първите резултати в изборната нощ сочеха точно това. Така с финален резултат от 48.43% се изправя против Хамди Илиязов от Движение за права и свободи, който мъчно ще победи.
Иначе, Движението за права и свободи е единствената партия с кметове в региона - Антоново, Омуртаг, Опака. Българска социалистическа партия изпусна Попово, дългогодишният кмет се кандидатира като самостоятелен и е на крачка от победа.

ШУМЕН - Оспорвана конкуренция

Оспорвана ще е конкуренцията в Шумен сред досегашния кмет Любомир Христов от ГЕРБ, който получи 32.35% и Венцислав Венков от Българска социалистическа партия - с 22.02%. Социалистите обаче са си сложили за цел да активизират необятна поддръжка към Венков и да извърнат резултата в своя изгода.
Венец, Върбица, Каолиново, преднина за Нови пазар, и неочакван балотаж с ГЕРБ във Велики Преслав, е резултатът на Движение за права и свободи. ГЕРБ с изключение на сигурното Смядово към този момент има късмет единствено за Каспичан, където претендента им ще мери сили с досегашната им кметица, кандидатирала се за самостоятелен. Лютви Местан записа един кмет в страната, и то в коалиция със земеделци - в Хитрино.   

ЯМБОЛ - Болката на ГЕРБ

Ямбол остава огромната болката на ГЕРБ в тези локални избори. Управляващата партия загуби късмет даже да влезе на балотаж, където с най-големи шансове е претендентът на партия " Пряка народна власт " Валентин Ревански. Срещу него излиза социалистката Катя Георгиева, която е с два пъти по-малко гласове на първи тур.
За разлика от Сливен, в Ямболско наличието на ГЕРБ е повече от непретенциозно - резервира Елхово. Българска социалистическа партия още веднъж взима Болярово и е на крачка от триумф в Твърдица. Стралджа е за партията на Волен Сидеров.

ПАЗАРДЖИК - Без изненади

Пазарджик не чака изненада. Досегашният кмет Тодор Попов е на крачка от успеха с резултат от първи тур - 44.72%. Неочаквано второто място в балотажа е за Благо Солов от Местна коалиция Българска социалистическа партия за БЪЛГАРИЯ, а пожарникарят на годината Иван Панайотов от ГЕРБ остана едвам трети, макар положителната акция, която направи.
Най-оспорваните борби в района се чакат в Пещера, където резултатите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия са съвсем равни, в Ракитово, там вземат участие локални обединения и в Белово, където ГЕРБ е на път за загуби града.

**
Бургас още веднъж има кмет- първенец Димитър Николов, само че в региона се чакат оспорвани борби В Созопол, където Българска социалистическа партия има реалне късмет за вземе града от ГЕРБ и в Карнобат. Там досегашния кмет излиза на балотаж с Българска социалистическа партия. в Сунгурларе се чака победа за водача от първия тур - Движение за права и свободи.
Враца избра кмет с най- огромна поддръжка - Калин Каменов, само че най-интересна там ще е конкуренцията в Мездра сред Българска социалистическа партия и АБВ.
Хасково е региона, която избра на първи тур новия претендент на ГЕРБ Станислав Дечев, както и съвсем всичке градове няма балотаж. Повторно излизат единствено Тополград, където Възраждане води безапелационно пред ГЕРБ.
Велико Търново избра още веднъж Даниел Панов от ГЕРБ, само че се чакат оспорвани балотажи в Горна Оряховица и Лясковец.
      
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР